google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Solenergi i valtider google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 13 september 2010

Solenergi i valtider

Solen skiner i Göteborg idag igen och det är metrologiskt definitionsmässigt fortfarande sommar - dvs. över 10 grader som dygnsmedeltemperatur. I morgon blir det emellertid ruskväder. Jag tog en promenad ned till Operan, gästhamnen och det nya Göteborgshjulet som man hyrt som avslutning på axeln Avenyn - Östra Hamngatan. Jag besökte Skattemyndigheten för att höra om jag hade några skulder som jag inte visste om. Att sitta i väntrummet där är en mycket multikulturell upplevelse - där hör man tungomål från alla delar av världen. Jag var en av dom få svensktalande och själv ut/invandrad till ett annat land. Jag kände mig som en bland alla dessa globaliserade personer.

På vägen upp genom sta'n stannade jag och tjuvlyssnade på en ung valarbetare för Centerpartiet som fick den svåra frågan om hur C står i kärnkraftfrågan av en jämnårig. "Vi har alltid varit mot kärnkraft men vi är ju i regeringsallians med några partier som gillar kärnkraft nu så vi måste ligga lågt där", blev svaret. Själv tycker jag frågan om kärnkraft är svår, men svaret säger något om dagens politiker. Om man som C tydligen är, enligt denne unge blivande politikerpamp, övertygade om att kärnkraft är så oerhört farlig och att vi lämnar över en tickande bomb till våra barnbarn så undrar man vilken moral man har om man accepterar detta med öppna ögon bara  för att få sitta i en regering.

4 kommentarer:

stephan sa...

Du konstaterar alltså att Sverige bebos av personer, som inte ens talar svenska på allmän plats och de, som kan svenska har flyttat bort. Me märkligt att man inte ens vill/vågar debattera med SD. Misstänker att de blir en bomb i valet.
Får du delta annars? Har du nåt hum om folk ändrar politisk uppfattning när man bor utomlands och kan se att man ju kanske (!) kan ha välfärd även utan Pomperipossaskatter?

Jan Granath sa...

Hej Stephan
Jag tror att det beror på att Försäkringskassan och Skattemyndigheten
har samma lokaler i Gbg och invandrarna var där för att få sina
svenska personnummer. Min fru och jag pratar också svenska sinsemellan i Frankrike
även på allmän plats så det är nog inte så konstigt.
Visst är det så att man får ett annat perspektiv på saker när man bor
i andra kulturer. Framför allt förundras jag över att allt måste vara
så omständligt och kostsamt i den svenska byråkratin. Så många som
pekar och kontrollerar och så få som gör något. Där skulle man kunna
lära av andra länder och spara skattemedel och därmed få mer över till det som är viktigt.
Mvh
Jan

Freedomtravel sa...

Jag tror att det är denna lite "feghet" och brist på visioner och tydliga åsikter som gör att partier som SD blir farliga och lockar unga väljare... tyvärr...

Jan Granath sa...

Läs följande inlägg som jag gjorde för en tid sedan.

Folkomröstning i Schweiz - religionernas ansvar för sitt rykte