google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Golfe du Lion - närproducerad solsemester google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 20 september 2010

Golfe du Lion - närproducerad solsemester

Nu vet vi hur det gick och det var ju inte så roligt med Sverigedemokraterna i Riksdagen. Skadan är väl mest på det symboliska och idémässiga planet och nog borde dom etablerade partierna och media fundera lite över hur det kunde bli så tokigt. Rent praktiskt borde det ju inte vara något stort problem. Det enda man behöver göra är ju att de två blocken snackar ihop sig innan omröstningarna och avstår från dom mest extrema förslagen. Kanske måste dom ge och ta lite åt båda håll för landets skull. Om så de rödgröna lägger ned några röster i Riksdagen så får ju inte SD någon makt att öva utpressning på någon av blocken. Problemet är väl att dom alla är så sugna på att regera och bestämma så landets bästa får väl komma i andra hand.

Det värsta som kan hända är ju en sådan utpressningssituation där SD kräver idiotåtgärder som betalning för att stödja de båda blockens hjärtefrågor. Vi kommer ju alla ihåg alla de tveksamma och ur miljösynpunkt tokiga lagar som Miljöpartiet lyckades pressa Socialdemokraterna till under Göran Perssons tid. Vem vill exempelvis erkänna att dom kör bil på destillerad mat idag eller hur många anser att en liten dieselbil är miljöbov mer än en dito bensinbil för att inte tala om all skit som folk måste använda för att tvätta bort svartmöglet på sina husfasader.

Vi behövde en lång promenad på stranden i Port la Nouvelle idag för att smälta och prata om varför SD kom in i Riksdagen och vad som kan hända i framtiden. Stranden är som finast nu på hösten när turisterna åkt hem. Visserligen är både medelåldern och medelvikten på människorna på stranden ganska hög, men de verkar genomgående vara mer harmoniska och avslappnade än turisterna.

Vad gör man då på stranden så här års? Man flanerar, badar, solar, läser, sover, fiskar, bara står i vattnet eller åker fram och tillbaka på stranden i hög fart med beach buggies dragna av enorma drakar. Själva nöjer vi oss med att promenera - det blev 4 kilometer idag, men stranden är oändligt lång så vi kunde ha hållit på än om vi velat.

Port la Nouvelle, Narbonne Plage, Gruissan Plage och andra stränder häromkring är faktiskt fantastiskt vackra och trivsamma ställen att åka på om man vill bada och sola sig utan att ge sig iväg till andra sidan jordklotet. Inte är det dyrt heller och hotellen är ofta inte högre än några få våningar, från sextiotalet och lite så där lagom nostalgiska i stilen. Det finns inte så många, men det räcker - restauranger och butiker finns också, men det är inte särskilt häftigt om man är i tonåren - däremot perfekt för medelålders och barnfamiljer. Stranden är som sagt oändlig och kan bjuda på 300 soldagar om året och inga charterresor - mest franska turister faktiskt med enstaka inslag av holländare, som alltid - och lite tyskar och engelsmän. Men det märks inte så mycket bland de lokala turisterna. Holländarna och tyskarna brukar mest föredra de mer avlägsna stränderna där dom kan sola näck och det är ingen stor sport i Frankrike.

Nu skall vi gå till våra amerikanska vänner på en liten drink. Dom har jobbat som djur den senaste veckan med sitt "monsterhus" så nu börjar det bli riktigt fint. Jag säger att det börjar bli ett "mönsterhus" i stället, men det är ju en bortkastad ordvits på amerikaner - dom fattar ju inte ens svenska, utomeuropeiska invandrare som dom är.

Inga kommentarer: