Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 19 oktober 2007

Ta seden dit man kommer


Ett amerikanskt par knackade på dörren igår och presenterade sig. Det hör till saken att dom hade varit inne i vårt hus medan det reparerades eftersom de känner vår elektriker. Dom tyckte väl att dom borde höra av sig eftersom dom varit här objudna tidigare. Dom var jättesympatiska, frivilliga pensionärer som vi men lite längre bort från hemlandet. Jag tycker det är trevligt att träffa någon som pratar engelska eftersom min franska inte är så bra ännu. Så är det ju trevligt att ha någon manlig bekant också eftersom jag är en minoritet i det normala umgänget där jag är ensam man bland minst fem damer. Ibland blir samtalsämnena lite främmande för mig.

Som jag sagt tidigare finns det några icke-franska familjer i byn, men vi har inte haft några ambitioner att umgås speciellt med andra utlänningar utan vill gärna få lite franska vänner också. Det är intressant att se hur olika utländska familjer förhåller sig till att vara invandrare. Belgarna har ju inget problem, för dom pratar franska, men betraktas som lite udda av fransmännen. Framför allt finns det en myt om att dom inte kan köra bil. Som vi har fått det berättas fick man körkort utan något egentligt körprov i Belgien under lång tid så därför skrattar fransmännen åt belgarnas bilkörning.

Trots att det finns så många nationaliteter i byn ser man inte många tecken på detta, bortsett från norrmännen förstås som har ”kämpeflagga” uppe så fort dom är här. Man undrar lite om dom funderar över varför alla andra inte har sina nationella flaggor uppe.

Vi träffade ett två engelska par på 15e augusti festen. Mannen roade sig med att härma den svenske kocken i Mupparna när han hörde att vi var svenska och våra franska vänner frågade han om de kände till Napoleon. ”Det var honom vi gjorde så här med” sa han och krossade en inbillad Napoleon i sin näve. Snacka om att försöka passa in! Hade jag hört det hade jag nog påpekat att fransmännen i alla fall vinner fotbolls VM då och då och det utan Napoleon. Fotbollslandslagets äventyr brukar få den kaxigast engelsman att lugna ned sig lite. Men nu kan dom ju alltid skylla på Ericsson! Jag frågade en god vän i Hong Kong vad det kommer sig att engelsmännen kräver att deras landslag skall kämpa om VM varje gång och betraktar det som en nesa när man inte lyckats. Ingen svensk skulle seriöst kräva VM-vinst av Sveriges landslag och ändå har inte England slagit Sverige i fotboll på, tror jag, 30 år. Det höll på att kosta mig en vän.

I övrigt fyller vi våra dagar med att färdigställa lite smått och gott innan några svenska vänner kommer hit på söndag. Hoppas vädret blir bättre – vi har haft det lite disigt några dagar. Det skall bli kul att få gäster igen – det var en vecka sedan den senaste reste hem.

Dagens recept:
Tomatsallad med druvor
I går hade vi inte så mycket i kylen. Några tomater var allt i grönsaksväg. Dessutom hade vi plockat lite druvor av dem som blir kvar efter skörden. Dela tomaterna i ungefär lika stora bitar som druvorna. Våra druvor var hela eftersom druvor man gör vin av inte är så stora. Köper du druvor kan du dela dom. Stänk på lite hallonvinäger och rikligt av din bästa olivolja. Toppa med lite chèvre om du har. Det blir faktiskt jättegott.
Det finns stora möjligheter till variationer på detta beroende på vad man har hemma.
Skicka en kommentar