google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Som ett brev på posten, som man sa för alltför länge sedan google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 16 juni 2011

Som ett brev på posten, som man sa för alltför länge sedan

Vårt första bokpaket har kommit från Bokus! Länge har vi letat efter en svensk bokhandel som är intresserade av att leverera böcker till den halva miljon svenskar som bor utomlands, varav 250 000 inom EU. I dom flesta fall tar svensk näthandel inte emot order från andra än svenska medborgare med ett personnummer registrerat på en svensk adress. Bokus gör emellertid det  - åtminstone är dom beredda att leverera inom EU.

Det har varit mycket diskussion de senaste dagarna på radion och på Facebook om den svenska postens service. I morse hörde jag på nyheterna att brevbärarna på många orter har börjat följa de direktiv som Posten utfärdat om hur man skall förfara vid utdelning. Operationen heter "Jobba rätt" och försenar brevhanteringen avsevärt och orsakar övertid för brevbärarna. Det innebär att brevbärarna inte springer i trappor utan går, att man inte cyklar på trottoarer utan leder cykeln och att man i allt följer de instruktioner man har. samtidigt har tydligen Posten utgående från det gamla felaktiga beteendet ökat brevbärarnas utdelningsdistrikt, vilket ju inte funkar så bra.

Jag roade mig därför med att följa mitt bokpaket från Bokus till min dörr. Den 10 juni lämnade paketet Bokus, samma dag sorterades det i Örebro för att 3 dagar senare återigen sorteras i Malmö. Vilken väg det tog från Örebro till Malmö undrar man. Paketet exporteras från Malmö och den 15e når det "utlandet" och den 16e bankar man på min dörr och utanför står en bil med mitt paket. Vi vet av erfarenhet att det går ganska snabbt åt det hållet, även om det tydligen är långt mellan Örebro och Malmö. Däremot vet vi, också av erfarenhet, att det tar minst dubbelt så lång tid åt andra hållet.

Inga kommentarer: