Vårpaj med sparris, skinka och chèvre |
Jag har varit inne på det förut - det franska språket. Lite av skälet till mitt häcklande är naturligtvis att franskan och jag inte riktigt sympatiserar med varandra. Språket verkar dock älska min fru. Nu börjar det emellertid smyga sig på mig så smått och fjäska in sig så jag är något mer positiv numera. Med växande förståelse har jag mer behållning av TV-program, eller snarare, jag inser att mycket av det är ganska enahanda. Tävlingar är en stor sak i fransk TV och dom säger mer om franska språket än mycket annat.
Kan ni tänka er tävlingsprogram i svensk TV där deltagarna skall ha rättstavning, där deltagarana skall gissa om den bestämda artikeln skall vara "den" eller "det" eller en tävling där man skall avgöra om "gjorde" är en korrekt böjningsform av verbet "göra". Visserligen kan jag teoretiskt tänka mig det eftersom "gjort" heter "göri" på Nora-mål och "göra" heter "gäre" och "säga" heter "segge" på Åmotforsmål, men dom flesta som talar dessa svenska dialekter vet nog hur det heter när dom skriver det ändå. Just sådana program finns i den franska TVn och det är välutbildade människor som tävlar. Ni kan ju förstå att franskan inte bara är svår, den är också alldeles för svår för fransmännen i gemen.
Från gårdagens promenad |
Man bör hålla utkik efter utmärkelser utanför restaurangerna från någon av de kända matguiderna som Guide Michelin, Bottin Gourmande, Châine de Rôtisseurs eller liknande. De restaurangerna är inte nödvändigtvis dyrare, men man får bra mat för pengarna. En annan sak man kan tänka på är att husets vin ofta är alldeles utmärkt på de flesta restauranger, speciellt hos oss i södern. Dessutom har vingårdarna här en egenhet att sälja BiB med samma viner som man säljer i flaska för en bråkdel av priset så det skiljer sig också från det man är van vid från Systembolaget. Lustigt nog brukar priserna på vin på varuhusen ligga något under priset direkt från vingården, men det är ju roligare att köpa på vingård och så får man ju smaka och träffa den som gjort det.
En annan sak vi hört är att det är så dyrt att handla på marknaderna. Sant det också om man köper sådant som turister förväntas köpa. Enligt min mening bör man inte köpa ost eller torkade charkuterier för dom är oftast svindyra eller av dålig kvalitet. Vin kan man köpa om man får smaka och så bör man passa sig för de mest fantasifulla flaskorna om man inte vill ta hem dom som lampfot. Dessutom har jag lite svårt för den franska vanan att servera smakbitarna av ost och korv mellan tummen och pekfingret samtidigt som försäljaren står och snorar och hostar. Vad man bör hålla sig till är det som är lokalt producerat och säljs av producenten själv för det är både gott och billigt.
Fler funderingar kring språket:
Svenska språket kan också vara knepigt
Tänkt så mycket dumheter jag säger på franska
Franska språket - ett gigantiskt miljöhot
Dubbade filmer suger
4 kommentarer:
Deltar just nu på en kurs i franska för "falska nybörjare". Otroligt roligt att upptäcka att de där gamla kunskaperna sedan 35 år tillbaka, finns lagrade allra längst in i hårddisken. Men samtidigt känns det befriande att läsa detta inlägg hos dig. Om fransmännen själva har problem med grammatiken, då gör det kanske inte så mycket om man själv slänger in lite fel artiklar el böjningar ;).
Bra att få tipsen om restaurangerna, nu när vi åker ner igen i april. Fick nog en aning om detta när vi var där nere i höstas :D.
/Elisabeth
Hej Elisabeth
Jag blir riktigt avundsjuk när du säger att dina 35 år gamla kunskaper fanns kvar. Min realskolelärarinna satt mest och stammade och rodnade och hade fått sitt jobb mest för att hon var gift med disponenten så jag hade inte mycket att luta mig mot. Att jag sedan spädde på med studentexamen på Hermods gjorde ju inte konversationskunskaperna bättre. Det är svårt att få någon riktig känsla för språk brevledes.
Mvh
Jan
Hej på er....Vilken underbart vacker paj! Att den dessutom doftar gott kan jag känna ända hit. Jag antar att mandelträden är överblommade när jag kommer, jag satsar på mars nästa år.
Oroa dig inte Eva - det finns annat som blommar när du kommer.
Skicka en kommentar