google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Stänger dom av SVT-Play nu för oss utvandrade? google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 23 februari 2011

Stänger dom av SVT-Play nu för oss utvandrade?

Vårkänslor på vårt fönsterkarm

Sveriges Radios vd Eva Hamilton vill att alla som ser på TV eller lyssnar på radio över Internet skall betala licens och kulturministern har tillsatt en utredning i ärendet. Man undrar då hur det går för oss som lyssnar på Sveriges Radio utomlands via webben eller utnyttjar det magra utbudet på SVT Play - skall vi bli avstängda om vi inte betalar svensk TV-licens? Den tid kanske snart är förbi när vi kan se På Spåret eller Antikrundan via Internet i Frankrike.

Vi betalar dock TV-licens i Frankrike. Den ligger inbakad i kommunalskatten och man får på heder och samvete tala om huruvida man har TV eller ej. För närvarande är den svenska TV-avgiften 2076 kronor, vilket med franska mått mätt är astronomiskt eftersom våra sammanlagda kommunala skatter och avgifter i Frankrike inklusive fastighetsavgift och all service uppgår till ca 10 000 kronor per år.

Kanske borde man göra som med körkort, socialförsäkring, sjukförsäkring och en massa annat som är harmoniserat inom EU. Detta skulle innebära att om man har gjort rätt för sig i ett medlemsland så har man rätt att utnyttja samma tjänster i samtliga medlemsländer.

Jag hörde också på programmet Plånboken idag där man diskuterade Etiska fonder apropå att det orange kuvertet kommit i brevlådan nyligen. Med rätta ifrågasattes om dessa fonder verkligen var etiska. Man menade också att konsumentupplysningen borde bli bättre, vilket man nog kan hålla med om.

När man däremot började diskutera kriterier för etiska fonder blev det svårt. Att pornografi och vapen borde uteslutas ansåg nog de flesta, men sedan började åtminstone jag tycka det blev knepigt. Sprit och tobak börjar tangera gränsen, oljeindustrin öppnar avgrunder av företag som bör uteslutas. Frågan är om hela bilindustrin bör bojkottas, liksom stora delar av energiindustrin som beter sig allt annat än etiskt. Försäkringsbolag och banker ligger enligt mitt förmenade risigt till och läkemedels och kemiindustrin tillhör väl dom mest miljöförstörande verksamheter man kan tänka sig. Jag sätter också upp en varningsflagga för kosmetika- sport och modeindustrin som nästan med regel använder sig av barnarbetskraft, utför oetiska djurförsök  eller utnyttjar slavarbete. Dessutom kan man väl inte tänka sig något mer onödigt än mode- och kosmetika, som dessutom, vad gäller den första, i många länder domineras av den organiserade brottsligheten. Har kvinnorna någon gång tänkt på hur många barn man skulle kunna rädda från svält för det som en normal västerländsk kvinna konsumerar inom dessa sektorer under ett år.

Det är lite med etiska fonder som det är med korrekt miljöbeteende - om man skall följa alla synpunkter på vad som alla som "brinner" för något anser acceptabelt så får man inte bara svälta och gå naken utan också spara till sin pension i madrassen. Bättre konsumentupplysning krävs emellertid så den som vill ha en etisk fond kan välja hur etisk den skall vara.

Inga kommentarer: