Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 16 augusti 2009

Att vara utan bil i Frankrike


Frankrike är en av de få länder i Europa som har större yta än Sverige. Det är inte mycket större, men det bor ca 60 miljoner människor här. Det som är så ovant för oss svenskar är att det bor så mycket folk på landsbygden i Frankrike. Var man än åker på landet eller i bergen så dyker det upp små stadslikande byar med gator, torg, urgammal kyrka, kommunalhus, butik och en massa andra faciliteter. Ofta bor det bara några hundra personer i byn, men ändå har man kanske bibliotek, tennisbana, restaurang och post samt den obligatoriska boulodromen förstås. Det är lite som i Sverige på 60-talet innan de stora statliga utredningarna bestämt att det var olönsamt att bo på landet och att därför alla skulle flytta in till städerna. Det är i dom här små byarna man finner det riktigt genuina Frankrike. Det är här marknaderna, de bästa restaurangerna, jazzkonserterna, konstutställningarna och gatufesterna finns. I Fontjoncouse - en liten by högt upp i Corbièresbergen med några hundratal innevånare - ligger exempelvis restaurangen Auberge de Vieux Puits som har två stjärnor i Guide Michelin. Jag tror det bara finns en restaurang i hela Sverige med samma status.

Hur är då detta möjligt, när våra svenska utredare på 60-talet fastslog att det krävs minst 20 000 personer för att bära en pressbyråkiosk i Sverige. Jag har inget svar på det, men jag vet att det inte skulle vara möjligt om inte nästan alla åker bil från vaggan till graven. Man tar sitt körkort i skolan och sedan kör man sin bil så länge man kan ta sig ut till den och vika in sin värkbrutna kropp bakom ratten. Kollektivtrafiken är inte särskilt bra på landet och eftersom många byar ligger väldigt avsides skulle det knappast vara lönsamt att serva dom med bussar. Taxi finns, men inte så många. Utan bilen skulle således mycket av det genuina Frankrike försvinna.

Jag fick en fråga från en läsare om man skulle kunna leva ett bra liv här nere utan bil. Nu är det väl så att även i Sverige får man inrätta sitt liv på ett speciellt sätt och avstå från vissa saker om man inte har bil så det kanske gör att man redan vant sig vid detta. Själv skulle jag ha svårt att vara utan bil eftersom jag njuter av så många av de saker som kräver en bil, eller goda och snälla vänner med bil. Det säger sig självt att det blir svårt att ta sig till alla dessa småbyar utan fordon, så man får väl välja en bostadsort som har lite större utbud så man inte behöver åka till andra ställen. Det gäller således att välja ort efter sina intressen. Tycker man om att bada så får man se till att bosätta sig inom rimligt avstånd från stranden och om man gillar kultur och nöjen får man söka sig till någon av städerna där det finns mer återkommande evenemang.

Nu går det ju att förflytta sig inom rimlig avstånd på andra sätt än med bil. Att cykla är populärt i Frankrike för att inte tala om att köra skoter. Många äldre har köpt sig en liten körkortsfri bil som finns numera som visserligen går sakta men man tar sig fram och har väderskydd.

En av dom största fördelarna med att bo i södra Frankrike är att det ligger så centralt i Sydeuropa. Man har nära till Italien, Spanien, Portugal och så har man hela Frankrike och även Nordafrika ligger nära till. Tågen i Frankrike är oerhört bekväma och går ruskigt fort - inte är det så hemst dyrt heller om man väljer rätt avgångar. Vi har mängder av städer som Ryan Air och andra lågprisflyg går ifrån så det behöver inte bli så dyrt att resa till andra platser, men man måste ju ta sig till flyget och stationen förstås och det kan bli knepigt om man inte har en bilburen vän.

Mitt råd, om man skall bosätta sig i Sydfrankrike och inte vill/kan köra bil, är att välja plats med omsorg. Den bästa plats jag kommer på är i så fall Sete som är en av "vanliga" fransmäns favoritplatser vid Medelhavet, vilket gör att det inte är det minsta snobbigt. Staden har 40 000 innevånare, är genuint fransk och har folkliv året runt. Det är en hamnstad uppbyggd på kanaler och är mycket vacker. Det finns troligen lika många restauranger som i Göteborg och kulturutbudet är gigantiskt. Man kan gå eller ta bussen till en av Frankrikes absolut bästa stränder. Enda nackdelen är att det är mycket turister där sommartid och fastigheterna är relativt dyra, dock ej med svenska mått mätt. Vi har haft en semesterlägenhet där i 12 år innan vi köpte vårt hus och vi kan verkligen rekommendera platsen.

Tillägg 2012 i mars: Sedan något år har restaurangen  Auberge de Vieux Puits faktiskt tre stjärnor i Guide Michelin. Det finns ingen sådan restaurang i hela Skandinavien idag.
Skicka en kommentar