google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Videoövervakning och biltullar gör det möjligt för brittisk polis att trakassera turister google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 30 augusti 2009

Videoövervakning och biltullar gör det möjligt för brittisk polis att trakassera turister

Tidningen The Connexion ges ut på engelska för främst britter i Frankrike. I de senaste numren har flera vittesmål kommit fram om den brittiska polisens trakasserier av utvandrade britter och utländska turister som kör sin egen utlandsregistrerade bil. I ett flertal fall har polisen beslagtagit deras fordon med hänvisning till den europeiska lagen som säger att man inte får framföra en utlandregisrerad bil i annat EU-land under längre tidsperiod än sex månader under samma år. Återkommande utländska turister och britter på regelbundna besök i hemlandet har således blivit av med sina bilar och även om dom visar sig oskyldiga till brott mot bestämmelserna har de fått lösa ut sin bil med 400 Pund. I några fall har dom inte fått tillbaka sin bil förrän deras lokale parlamentsledamot intervenerat i frågan.

Hur är då detta möjligt? Storbritannien har troligen Europas mest omfattande videoövervakning av medborgarna. Enligt BBC News finns idag 4,2 miljoner övervakningskameror på offentliga platser - det är en kamera per 14 innevånare. Flera av dess sitter på motorvägar och hör till biltullsystemen vid inpassering till städer och vid tullstationer. Alla dessa trafikkameror fotograferar varje bil som passerar och tolkar registreringskylten och lägger in den i en databas. Detta gör det lätt för poliser som ser utländska bilar att knappa in registreringsnumret på din dator och kan då omedelbar konstatera om bilen i fråga varit synlig under samma år och för mer än sex månader sedan. I så fall slår man till resolut. Det finns uppenbart ingen fundering över varför nämnda bil bara visat sig, säg första veckan i augusti två år i rad men varit totalt osynlig under mellantiden. Om föraren då inte kan styrka att han/hon bor utomland eller är utländsk medborgare boende utanför UK och dessutom genom exemplevis färjebiljetter eller andra dokument styrka att man passerat in i landet vid två olika tillfällen under året, blir det problem.

Det finns väl ingen anledning att tro att brittisk polis skulle vara mer sadistiskt lagda eller mindre intelligenta än poliser i andra länder, men det visar klart riktigheten av den gamla skämtet om varför hunden slickar sig på så konstiga ställen. Svaret är att den gör det för att den kan göra det. Man borde diskutera mer ingående vad exempelvis kamerorna vid biltullar och övervakning av data och teletrafik ger för möjligheter för maktutövning som är oönskad. Man kan inte bara ursäkta sig med att man inte har något att frukta om man har "rent mjöl i påsen". Jag tror att dom flesta som åker fast i brittiska polisens räder har just "rent mjöl i påsen", men får ett besök i hemlandet eller en turistresa till Storbritannien totalt förstörd av detta överutnyttjande av en lagparagraf.

Tidningen The Connexion rekommenderar alla som gör upprepade resor till Storbritanien med bil att ha alla dokument lätt tillgängliga för det är oerhört svårt att få rätsida på problemet om polisen slår till.

Inga kommentarer: