
Franska barn är i jämförelse med dom frigjorda svenska barnen oerhört hämmade och tillbakahållna. Man ser med förfäran hur franska barn i alla åldrar sitter tillsammans med sina föräldrar på restaurang och ingående diskuterar vad man skall välja på menyn, varefter de stackars barnen inte vet bättre än att låta sig väl smaka och utbyter åsikter om kökets kvalitet med föräldrarna. Favoriträtter hos franska barn är framför allt moules marinères, dvs. vinkokta musslor som barnen äter med ett musselskal som en pincett och tar ur musseköttet och stoppar i munnen. En annan favorit är friterade småfiskar, sk. petit frites som serveras med pommes frites. En vanlig rätt på barnmenyerna är också steak haché som man lite slarvigt skulle kunna kalla hamburgare, men här handlar det om nymalet fint oxkött tillagat i köket och utan bröd, som sedan med fördel steks något blodigt.
Även för barn i skolan är en måltid alltid bestående av tre rätter, en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Här duger det inte med någon snabbmat inte och att äta negerbollar till lunch som många barn i Sverige gör vore nog otänkbart. Nu skall jag väl i sanningens namn erkänna att tonåriga pojkar har blivit lite mer internationella även här och föredrar även här åt det mer bastanta köket, dvs. chokladkakor och söt dricka till lunch.

Det verkar som om den franska matkulturen smittar av sig också för i somras när våra små livliga barnbarn var på besök tog vi dom på restaurang. De tittade sig förundrade omkring bland gästerna, alla barnen och framför allt hundarna på restaurangen. Beställningen blev pizza och crepes vilka de åt på ett föredömligt sätt med kniv och gaffel, så gott det nu går när man är under skolålderna. De var verkligen riktiga gentlemän.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar