Efter flera varma dagar kom det ett tropiskt oväder idag med åska och skyfall. Det är som det alltid är när marken fått ge ifrån sig vatten under en lång tid - då måste det ner. Efter ett sådant oväder blir det vackert igen.
Min fru lyssnade med ett halvt öra på Jamie Oliver härom dagen och fick en idé till en ny rätt. Den provade vi idag. Det bygger på en av Frankrikes nationalrätter, nämligen ankbröst. Så här gör man:
Man ritsar ankbröstet på fettsidan i två riktningar som man ibland gör med skinka. Sedan steker man i panna, först på fettsidan, sedan på köttsida. Vänd och ös tills den är stekt som du vill ha den - absolut inte genomstekt. Det tar 15 minuter ungefär. Under tiden hackade jag ganska mycket färskt mynta samt en halv habanerofrukt (chili) som jag blandade med grovt salt tillsammans med olivolja. Min fru skar upp skivor av baguette som hon la hackad vitlök, olivolja och lite smulad färsk rosmarin, som jag plockat, på. Dessa skivor grillade hon i ugnen. När köttet var klart och fått vila lite la jag det på en skärbräda och skar upp det i skivor som vi täckte med mynta-chili-röran. Vi strödde lite färsk mynta över det hela och garnerade med brödskivorna. Det serverades direkt från skärbrädan och vi drack rödvin till. Det var verkligen en kanonrätt som vi kan "bjuda folk på" som min mor alltid sa om något blev osedvanligt lyckat. Det var väldigt gott att hälla upp lite ofiltrerad olivolja på tallriken och doppa brödet och köttet i.
Man kanske skall säga några ord om vitlöken. Vi använder färsk vitlök här nere som är mycket mildare och mer aromatisk än den vita torkade som man oftast köper i Sverige. Om man kommer över dessa blårosa stora vitlökar när det är säsong i Sverige kan man plantera egen vitlök. Stick ned klyftorna i blomsterrabatter och runt fruktträd för dom håller många parasiter borta. Det tar minst 150 dagar att få en skörd men de övervintrar utmärkt så det är bara att skörda när dom är klara. Ät också blasten i sallader - den är delikat.
Vi skrattar lite åt Jamie Oliver och andra engelska kockar eftersom dom slabbar så mycket - eller grisar som vi sa när vi var små. Det är ingen tillfällighet eftersom det är populärt i England att inte vara så hygienisk. Jag har sett det många gånger på besök i England och hos våra vänner. Grönsaker skall inte vara rena, de skall inte sköljas, men skall inte tvätta händerna när man handskas med mat och att diska saker som man använder är lite av en lyx. Han ni sett hur dom diskar glasen i en engelsk pub - om inte - titta inte!
En god nyhet för alla svenskar i utlandet som vill läsa svenska böcker är att man kan beställa böcker från Bokus och få dom skickade till sin utländska adress. Man kan också betala med sitt utländska kort. Portot är bara det posten debiterar. Regel är annars med svenska närhandlare att dom inte accepterar utländska kort och inte skickar till utlandet. BRA Bokus! Inte lika bra är att det är svindyrt att köpa eBöcker och Mp3 böcker för sin iPad. Att mp3-böckerna kostar en del är rimligt eftersom någon måste läsa in dom, men varför måste en bok som bara är överförd till ett annat filformat än det som originalet är i kosta så mycket - de borde vara billigare än en tryckt bok. Det får bli tryckta böcker även i fortsättningen.
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.
Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.
Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.
tisdag 31 maj 2011
Svenska böcker i utlandet och så lite goda ankbröst
Etiketter:
livskvalitet,
mat och dryck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Låter gott! Anka serveras inte så mycket här i Sverige, men är desto vanligare när man kommer lite söderut. Vi åt mycket anka i Ungern bland annat.
Bröstfleer av svensk vildand är delikat. De kan ofta köpas på gårdslakterier, åtminstone i Sydsverige.
Skicka en kommentar