google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Augistiväder i maj google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 26 maj 2011

Augistiväder i maj

Champis
Min nya röklåda funkar fantastiskt bra och även andra försöket blev läckert. Det var återigen två laxkotletter som fick sig en duvning. Konservativ som jag är använder jag alspån som jag är van vid från Sverige, men kommer i framtiden att prova andra träslag. Den här gången hade jag plockat ett par kvistar färsk rosmarin som jag blandade i spånet som en liten test. Laxbitarna fick ligga några timmar ingnuggade i grovt salt innan jag rökte dom. Sedan torkade jag av dom ordentligt och gnuggade in en blandning av svartpeppar, rosépeppar, hackat citronskal och dill i bitarna. Det såg lite fjuttigt ut att lägga två bitar lax i röklådan - den hade säkert rymt minst 20 stycken - men det var ju en test och bara min fru och jag själv. Min fru gjorde en kall sås på majonäs, crème fraiche, hackat äpple, hackad inlagd gurka samt dill och så kokade vi några färska potatisar till. Fisken fick röka i 20 minuter, men jag tror 15 minuter hade räckt. Den blev urläcker, saftig och med en härlig rökt smak med en tydlig arom av rosmarin. Det blir något att bjuda på till midsommar tillsamman med min koriandergravade lax.

Att röka mat är ett enkelt och snabbt sätt att fixa något läckert, men man får bokstavligen sota för det efteråt när man skall göra rent eländet. Ett annat problem är att allt inklusive händer, kläder och hår luktar som nyrökt böckling efter det man lagat mat. Lite jobbigt är det allt. Tur att vår terrass ligger högre än alla andra hus i byn. Jag tror vi skulle få klagomål annars.

Vi åt faktisk inne i köket eftersom det var väl hett på terrassen fastän klockan var över 8 på kvällen. Det har varit rena augustivädret. Temperaturen toppade på 37 grader och var aldrig under 33 under dagen. Vi hoppas att det håller i sig eftersom min brorsdotter med sambo kommer om två veckor och sedan kommer en av döttrarna med familj. Att det sedan blir bra väder i juli och augusti behöver vi inte tveka på, men vi har varit lite oroliga för askmolnet. Det verkar inte vara någon fara dock vad det verkar.

Det enda, men oerhört mörka, molnet på himlen just nu är att en av våra katter - Champis - är sjuk. Vi tog honom till en hjärtspecialist idag och fick beskedet att han har ett allvarligt hjärtfel som orsakat ett kraftigt lungödem. Han måste medicineras två gånger om dagen med tre olika mediciner. Dom gjorde verkligen en grundlig undersökning med EKG, lungröntgen och ultraljudsundersökning av hjärtat. Veterinären stod helt frågande till hur det kan ha gått så långt med hjärtat utan att någon observerat det. Champis har ändå varit hos veterinärer oändligt många gånger både i Sverige och i Frankrike och blivit sövd två gånger utan att någon kollat hans hjärta. Vi får nu inrikta oss på att han skall få så bra liv som möjligt den tid han har kvar.

1 kommentar:

Eva sa...

Mina varma tankar till Champis....hoppas att du mår bättre snart, husse o matte är bra på att ge medicin, det vet jag. Roligt att "röklådan" lyckades, trodde väl egentligen ingen annat än att det skulle bli bra. Ha det så bra i värmen....längtar redan efter nästa besök hos er.