google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Deklarationsdags i Frankrike och skattemyndigheten strejkar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 27 maj 2010

Deklarationsdags i Frankrike och skattemyndigheten strejkar

I går var vi på skattemyndigheten eftersom den franska deklarationen skall vara inne den 31 maj. Vi fick reda på att vi gjort fel förra året när vi deklarerade så vi har fått betala för mycket i skatt. Idag skulle vi lämna in den riktiga deklarationen i brevlådan i entrén, men då var huset tillbommat. All personal hade gått i strejk, men dom skall öppna i morgon igen så då kan vi lämna vår deklaration. Vi åkte och köpte en bouganvilla till terrassen i stället samt två bilkuddar till barnbarnen så de kan åka i vår bil när dom kommer i juli.

Vi frågade i går hur vi skulle göra med skatten vi betalt för mycket. Ni får skriva ett brev och reklamera sa damen till oss. Det är ganska kul med det franska språkbruket i förhållandet mellan stat och den enskilde. Man reklamerar således i Frankrike inte överklagar som i Sverige. De olika skatteposterna kallas här kontribution, vilket antyder att det är något man bidrar med till det allmänna. Man talar allmänt om relationen mellan myndigheter och de enskilda som att myndighet och stat tjänar oss människor, inte övervakar och ställer krav på oss. Följaktligen händer inte särskilt mycket om man skulle göra något litet fel så länge man rättar till de. Jag minns med fasa när jag litat på en ifylld uppgift på min svenska deklaration och inte sett det finstilta att just den posten måste man kolla och kryssa i en ruta för. Det blev dryga skattetillägg även om tjänstemannen både erkände att det var otydligt och att hon inte på något sätt trodde att jag försökte fuska eftersom jag inte tjänade något på det. Inte heller tar man i Frankrike så allvarligt på att man inte betalar sin skatt i tid. Vi har råkat bli månader sena med kommunalskatten ett år och våra amerikanska vänner missade det med över ett år. De fick ett par hundralappar i avgift för det men inte var det särskilt allvarligt inte.

Fransmännen tycker givetvis deras deklaration är oerhört komplicerad, men för oss är det mycket enkelt. Man skriver in vad man tjänar, dvs pensionen  - båda makarna på samma blankett - sedan berättar man om man är gift eller har något annat förhållande. Man måste emellertid skilja mellan privata pensioner och statliga pensioner för de beskattas olika för oss svenskar. För utlänningar måste en blankett fyllas i där man anger hemland så dom kan använda rätt avtal. Mer är det inte om man inte har ränteinkomster - ränteutgifter får man inte dra av så det slipper man kämpa med.

Det finns en liten lustighet i Sveriges beskattningsrätt för oss utlandssvenskar. Man betalar ingen skatt i Sverige utom just på statliga och kommunala tjänstepensioner. Min fru som har några futtiga tior per månad i tjänstepension måste således betala 25% till svenska staten på det eftersom hon jobbat inom den offentliga vården. Jag som har betydligt mer tjänstepension är helt befriad från skatt i Sverige. Detta beror på att min arbetsgivare Chalmers Tekniska Högskola var en av de två högskolor som blev stiftelser och därför betraktas som privata arbetsgivare. Ibland har man tur. Skälet till detta är dråpligt. Man insåg för ett par decennier sedan att många svenska diplomater som arbetat utomlands i många år föredrog att stanna utomlands efter pensionen och behövde således inte betala svensk skatt på sina ganska fina tjänstepensioner. Detta stack naturligtvis i ögonen på kollegorna i det svenska regeringskansliet som i ren avundsjuka stiftade denna speciallag. Det får alla fattiga kommunal- och statsanställda lida för nu om dom väljer att bo utomlands. Det är en direkt parallell till när Kjell-Olof Feldt blev bjuden på Operakällaren av - jag tror det var Harry Schein - och Schein betalade lunchen med flera ograverade häften med rikskuponger, vilket upprörde Kjell-Olof så till den grad att han tog bort skattesubventionen för dessa.

Bilden ovan lånad från CeciliaLinnéas Blogg som väl i sin tur lånat den

Det är fortfarande några dagar kvar att köpa Morsdagspresent till specialpris 195 kronor - Rabattkod: MORS DAG

Inga kommentarer: