Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 4 februari 2010

Att koka marmelad


Vi har gjort marmelad idag. Det är säsong för sevillaapelsiner och dom är speciellt bra att göra bitter engelsk marmelad på. Vi gör all vår marmelad själva numera. Dels är det kul och dels blir det väldigt gott. Det är trevliga presenter att ta med sig när man går bort också.
Vi köper den frukt som är billig, eller som man kan plocka, för tillfället. Det har hittills blivit päron, fikon, körsbär, aprikoser, apelsiner, mandariner, citroner, björnbär och så några lokala bär som inte har något svensk namn.
I dom flesta fall plockar vi dom ute i naturen. Vi har ju sådan tur att vår by omges av naturområden där i princip allemansrätt gäller. Det är väldigt ovanligt utanför Sverige.
Anledningen till att vi konsumerar så mycket marmead är att vi, i princip, äter fransk frukost, som består av en jättebalja kaffe - svart för mig och med mjölk för de flesta andra - bröd och marmelad. Vi har försvenskat det lite och vill gärna ha en ostbit - eller faktiskt ostskivor, som anses extra skumt här. Vi pressar också färsk juice den del av året då det finns, vilket är större delen utom på högsommaren. För det mesta blir det dagsfärsk baguette och på söndag vill min fru gärna ha en croissant. Vi har hittat ett bagare som säljer väldigt gott lite grövre bröd av den där lite sega sorten. Det håller sig bättre än baguetten som är ganska hopplös dagen efter. Då duger den emellertid fint att rosta i ugnen och äta med marmelad.
Till frukosten avnjuter vi - nåja inte alltid, njuter alltså - Ring P1.
Skicka en kommentar