google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Samhällets olönsamma individer google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 26 mars 2013

Samhällets olönsamma individer



Jag har fått frågor från vänner varför jag inte bloggat så mycket på senare tid. Svaret är att jag inte varit på humör eftersom mina ögon krånglat och det gör att jag både blir oinspirerad och trött när jag använder datorn.

Ett stort intresse när man blir äldre är ju hälsan. Nu gäller inte det för mig, men ändå vill jag säga några ord om det eftersom det påverkat mina aktiviteter.  Som kanske någon minns så fick jag fantastiskt snabb och kunnig hjälp för mina ögon när jag äntligen fick tummen ur och sökte för det. Det visade sig ju att en propp i ögats näthinna hade smugit sig på mig och gjort att jag såg dåligt. Givetvis borde jag ha åkt till läkaren omedelbart. Nu blev det så att fastän man satte in alla tänkbara behandlingar på stört hade det nog gått lite för lång tid för att det skulle gå att fixa till så att mina problem med synen försvinner. Det jobbiga är att min hjärna inte kan koppla isär mitt friska öga från det skraltiga, vilket gör att jag ser bättre när jag håller för det sämre. Man kanske skulle bli pirat?

Nu efter två behandlingar med cortisonimplantat och tre med Lucentif så finns bara lite städning med laser kvar att göra. Så väldigt mycket bättre har det inte blivit, men den goda nyheten är att det inte kommer att bli sämre och det funkar ganska hyfsat ändå. En stor fördel är att jag inte gärna kör bil när det är mörkt och det får ju sina följder när vi skall åka hem från fester. Diskussionen om vems tur det är att köra kommer i ett annat läge om man säger så.

Det egentliga skälet för att skriva den här texten, förutom att ursäkta mig för att jag varit lat i skrivandet, är emellertid ett annat. Vi får varje månad avräkning från den franska försäkringskassan, samt från vårt försäkringsbolag över hur mycket dom har kostat på oss i olika behandlingar. Senaste avräkningen från försäkringskassan fick mig att studsa till. Det visar sig att varje behandling för mitt öga, bara i ersättning för medicin till apoteket, kostar 10 000 kronor per behandling. Till det kommer ersättning till läkaren som gör ingreppet.

Samtidigt läser jag i svenska tidningar att flera landsting nekar att kosta på dyr cancermedicin till äldre patienter eftersom dom inte längre är produktiva och till tillräcklig nytta för samhället. Jag kan förstå att många blir förvånade och förbittrade över detta. Denna förbittring verbaliseras av Ulf Nilsson i Expressen. Förbittrad är även jag, men inte förvånad. Genom mitt arbete har jag alltid varit medveten om att man räknar in återbetalning och samhällsnytta i kalkylen när det gäller alla typer av miljö- och vårdsatsningar som vänder sig till icke produktiva grupper, som exempelvis äldre. Det är ju ingen hemlighet eller avancerad kalkyl att inse att det är en ren förlust ur strikt samhällsekonomiskt hänseende att hålla människor vid liv så snart första pensionsutbetalningen skall göras. Det är inte nog med att de intjänade pengarna kan användas bättre, dom gamla och sjuka kostar ju dessutom en hisklig massa ju längre dom lever. Man skulle till och med kunna säga att det vore direkt tjänstefel att inte räkna på detta sätt. Anledningen till att det ändå blir så hårresande fel och oetiskt är när man inte tar med människovärde och alla människors unika värde och bidrag till samhället över en livstid i kalkylen på inkomstsidan. 

Jag kan bara konstatera att det är skönt att bo i ett land där man kostas på även efter 65 års ålder.




5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jan-Åke!
Tråkigt att höra att du fått besvär med ögonen.
Men jag håller åndå inte riktigt med dig om att svenska vården är så dålig. Även jag har besvär med såväl ögon som öron och lite till, och har fått både snabb behandling och gott bemötande för bara några hundralappar.
Men visst, det finns ändå mycket att klaga på, men det skulle bli allt för långt.
Jag önskar er båda en Glad Påsk och hoppas att vi snart kan ses igen, det var allt för länge sedan.
Kram
Anita

Sonia sa...

Hej,

Följer din intressanta blogg. Hoppas att ögat blir bättre.

Vi funerar på att skaffa boende i trakten av Coulliere mot spanska gränsen. Har du tips om närmaste direktflyg från Stockholm?

Med vänlig hälsning
Sven

Jan Granath sa...

Hej Anita, så skönt att du fått så bra hjälp av vården. Den svenska vården är rent tekniskt näst bäst i Europa efter Frankrikes. Det svenska problemet är tillgänglighet, vilket beror på politiker och administratörer. Vårdpersonalen är däremot fantastiska och får arbeta i motvind. Heder åt dom.
Hoppas även du haft en bra helg!

Jan Granath sa...

Hej Sonia!
Södra Languedoc-Roussillon är mycket fint liksom Colioure, bortsett från alla turister just i själva byn. Bästa flygförbindelsen från Stockholm är RyanAir direkt från Skavsta till Girona om man står ut med deras service. Från Girona har man bara en kort bilresa på motorväg till dit du skall.

Sonia sa...

Hej Jan!

Stort tack för svar!

Hoppas att dina ögon blivit bättre och att du kan fortsätta med din intressanta blogg!

Jag har också problem med ögonen och kan inte skryta med den hjälp jag fått i Sverige.