google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Den franska Påsken är lite annorlunda google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 2 april 2013

Den franska Påsken är lite annorlunda
Påsk i Frankrike är verkligen en ickehändelse om man inte går i kyrkan. Den enda dagen som är ledig är måndagen och alla affärer är öppna hela veckan utom på söndag förstås för då är det alltid stängt. Man skulle ju tro att ett katolskt land skulle vara mer noga med de religiösa högtiderna, men vi finner att Sverige har ovanligt många religiöst orsakade helger jämfört med många andra länder. Samtidigt är man mer religiös här än i Sverige. Många väntar till tredje dagen innan man säger Glad Påsk. En katolik tycker liksom inte att det är särskilt glatt att spika upp någon på ett kors – för ni vet väl att det finns en historia kring påsken i många kulturer och den har inte med harar eller flygande tanter på kvastar att göra.

En annan underlighet är att det nästan alltid är dåligt väder under påsken här nere, vilket ju är trist efterson vi ofta får besök från Sverige som tror att dom skall komma ned till värme och sol. Inte ett enda år så länge vi kan minnas har det varit särskilt fint väder under påskhelgen. Nu säger säkert vän av ordning att ”så kan det ju inte vara – påsken flyttar ju på sig!” Den gör ju det, men den flyttar sig ju i förhållande till astronomiska förhållanden och de har ju samband med vädret – åtminstone mer än många andra förhållanden under en begränsad tidsrymd. Hur det nu är med det så är det ingen höjdare att besöka oss under påsklovet.
I år hade dom lovat riktigt trist väder här nere under påsken, men underligt har det blivit bättre än det brukar bli, tvärtemot prognoserna. Vi åt till och med lunch på terrassen häromdagen  – både vi och katten.

En annan ovanlighet för oss svenskar är avsaknaden av godis i franska affärer. Visst – det finns delikata chokladkartonger av alla de slag till helgerna och alla sorter av gourmetchoklad samt till påsk harar gjutna i choklad, men överflödet av smågodis och chokladbitar finner man inte. Jag blev sugen häromdagen, men kunde inte hitta något att mumsa på i hela det stora köpcentrat. Det fick bli en glasstrut, vilket också är svårt att få tag på under vinterhalvåret på många ställen. Fransmän köper inte glass när det är så kallt som 15 grader.  I vissa småbutiker i byarna kan det förekomma några enstaka lådor med smågodis, som de minsta barnen köper en liten påse av, men vuxna skulle ja aldrig ens titta på sådant.

Däremot finns det ganska mycket delikata bakverk i alla varuhus. Dessa äts som dessert efter maten. Vanan i Sverige att äta kaffe-och-kaka är närmast okänd här. Vanligast efter maten är en liten stark kopp kaffe, men senaste året har det dykt upp det man kallar café-gourmande på restaurangerna. Då får man en miniversion av ett antal av deserterna på menyn tillsamman med en kopp espresso.

Även avec till kaffet är man ganska sparsam med här nere. En klämtare till kaffet är det mest icke franska turister som kostar på sig. Ibland blir vi emellertid bjudna på ett litet glas hemmagjord avec på ställen där dom känner oss. Om man bjuder på en avec hemma så tar gästerna bara en liten 2 cl och så är det bra. I Sverige är det inte direkt ovanligt att ens gäster nästan fyller glaset med dyr dryck om man inte portionerar ut det och serverar på en liten bricka.

Nu är emellertid påsken över, aprilskämten passerade och klockan omställd. Jag hade riktigt svårt att lista ut vad som var aprilskämt i år. Mycket av det som skrivs i de svenska tidningarna skulle kunna platsa. Länge trodde jag att nyheten att Leif Pagrotsky skulle dra sig tillbaka från strålkastarna var årets skämt, men det fick jag kassera när flera tidningar hade samma nyhet. Att Bladerunner skulle få ställa upp i VM var länge en favorit, men av samma skäl fick jag ändra mig. Länge sökte jag efter något om Göteborgs spårvagnsinköp, men den historien är ju så fantastisk så den kan man ju inte ens hitta på skämt kring. Jag gick faktiskt bet och fick tjuvtitta på sammanställningen.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Naturligtvis finns det en kristen påsk, men det märker man inte av mycket i Sverige. Samtidigt är ju påsken, liksom många andra högtider, en blandning av olika gamla traditioner, varav vissa är religiösa och andra inte. Många högtider, som jul och påsk, har ju också en historia som är äldre än kristendomen. Judarna firar ju t.ex. påsk av en helt annan anledning än de kristna. Och firandet av våren och fruktbarheten vid den här tiden är ju ännu äldre än så. Sedan känns ju inte ägg och kvastar och påskris som att det har så mycket med Jesus att göra... Själv tycker jag att det är viktigast med en familjehögtid då man får möjlighet att träffas och umgås. Skönt också om helgerna inte blir alltför förknippade med konsumtion... och över huvud taget trevligt om man behåller traditioner. Intressant när man får höra om hur de firas olika på olika håll i världen!

Jan Granath sa...

Du har givetvis helt rätt om blandning av traditioner. Jag ville bara skoja till det lite.