google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Det dagliga lunchrallyt på franska vägar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 14 januari 2013

Det dagliga lunchrallyt på franska vägar


Att köra bil i Sydfrankrike är oerhört riskabelt, som jag berättat om tidigare. Det finns många orsaker till det. En är att andelen mycket gamla bilförare av båda kön är mycket större än i Sverige, en annan att alla kör mycket aggressivt på småvägar. Ju mindre vägar ju fortare skall det gå. Dessutom är det, underligt nog, så att kvinnor, speciellt yngre, inte alls som i Sverige visar stort omdöme i trafiken utan har en väldigt aggressiv körstil. Samtidigt som dom kör håller dom reda på sina barn, röker och telefonerar och dessutom ligger dom så nära framförvarande bil att man kan läsa på läpparna vad dom säger om idioten som ligger framför och hindrar. Så har vi också alla skåpbilar som alltid är för sent ute till nästa kund och därför kör som om dom var ensamma på vägen.

Man skulle kunna tro att farligaste tiden att vara ute på vägarna är efter lunch där sömnigheten orsakat av en halvflaska vin och en god måltid gör sig gällande, eller kanske på kvällen på hemväg från restaurangen, men icke så. Absolut farligaste tiden på många sätt är precis omkring klockan 12 på dagen. Försök rusa in på en affär 5 minuter i 12 och tro att du är i tid så får du se hur populär du blir. Klockan 12 skall nämligen varje sydfransman kunna kliva över tröskel till arbetsplatsen för att åka mot hemmet och den hägrande måltiden. Där kommer han/hon att bli kvar mellan 2 och 2 ½ timma beroende på var dom arbetar. Om någon kund kommer rusande vid den tiden måste det vara en utlänning eftersom alla franska kunder sitter på vägarna på väg mot hemmet och skulle aldrig drömma om att försinka någon vid den här tidpunkten.

Vägarna är således packade vid den här tiden och alla kör som galningar och har en vansinnig blick samtidigt som dom pratar i mobiltelefon, som visserligen är förbjudet, men det kan ju vara något livsnödvändigt som frun måste ha för att lägga sista handen vid den trerätters lunch som hon förberett. För att komplicera saken ytterligare fraktar man ofta hem sina barn för att äta lunch med familjen, vilket är kvinnornas uppgift och då måste dom ju vara hemma innan maken anländer för sin välförtjänta måltid. Trafiksituationen kring en normal skola är således fullständigt vansinnig några minuter före 12-slaget. Just idag hamnade jag mitt i detta och det vill jag aldrig mer göra.

För alla som tänker resa till södra Frankrike ger jag rådet att undvika lunchrallyt på vägarna. Gör som fransmännen – ta en långlunch på ett par timmar och håll er hemma och ät och drick.

5 kommentarer:

Elisabeth sa...

Inte svårt att följa det rådet - franska luncher är något att ta efter!
Hittade din blogg efter tips från bloggaren av "Livet i en sydfransk by" och här kommer jag att hälsa på fler gånger!
Jag hoppas att det är ok att jag länkar hit från min blogg? I den skriver jag om allt vi upplever sedan vi blev med sydfranskt semesterhus för ett knappt år sedan. Är därmed förtjust novis under utbildning i byhusägandets ädla konst!

Jan Granath sa...

Hej Elisabeth
Kul att du hittat hit och självklart skall du länka så fler än du hittar min blogg. Skicka gärna din egen blogadress om du vill ha besökare. Jag lägger den i min länklista.
Med vänlig hälsning,
Jan

Kerstin sa...

Hej! Underbar beskrivning av trafiken i Sydeuropa. Har själv bott ett antal år i Barcelona, det brukade ta en timma till jobbet på morgonen och för det mesta 2.5 timmar hem och som mest 4.5 timmar. Hit kommer jag och läser fler gånger!

Mellan skånsk mylla och fransk terroir sa...

Hej! Efter 11 års semesterboende i Languedoc så kan jag bara leende läsa din trevliga beskrivning av alla dessa fenomen som vi så väl känner igen! Att det är de yngre kvinnorna som tar de största riskerna i trafiken har blivit väldigt tydligt. Man vill dock inte tro att de har bråttom hem för att preparera en lunch - men så är det säkert. Varning utfärdas också för de bilister som till den traditionella söndagslunchen intar både apéritif, vin och avec och sedan sätter sig bakom ratten.
Nu skriver jag som Elisabeth ovan, jag hittade din länk via en annan bloggare och hoppas få länka till dig från min egen blogg?
Vänliga hälsningar

Jan Granath sa...

Tack Kerstin och Lotten för era kommentarer och för att ni intygar att det finns fog för det jag skriver. Man kan idag inte vara nog försiktig eftersom man kan råka riktigt illa ut om ens tankar inte anses politiskt korrekta i varje detalj i Sverige. Länka gärna, jag gör gärna detsamma.
Med vänlig hälsning,
Jan