google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Att förstöra fina gamla hus med hjälp av vad vi tror är fackmän google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 9 januari 2013

Att förstöra fina gamla hus med hjälp av vad vi tror är fackmän


Vår by skulle vara ganska förfallen i sina centrala delar om det inte var för alla vi invandrare från Belgien, USA, England, Irland, Sverige och Norge för att inte tala om från norra Frankrike och Toulouse. Franska ungdomar vill inte bo i de gamla husen utan bygger nya villor byns utkant. Det är inte främst av ekonomiska skäl som i Marstrand och andra platser i Sverige utan enbart av fritt val. De nya husen är – ursäkta – oerhört fula och av dålig kvalitet, medan de gamla husen är helt fantastiska, billiga och centralt belägna. Visserligen får vi invandrare lägga ned en del pengar på att renovera, men de blir ändå inte dyrare än de moderna skokartongerna i utkanten av byn. Dessutom blir de renoverade husen väldigt vackra om man gör på rätt sätt.

Nu finns det emellertid många sätt att klanta till det om man köper ett gammalt hus. Eftersom jag vet en del om hur man renoverar hus tänkte jag ge några ord på vägen för de som har planer på att köpa någon gammal halvruin och göra om till ett drömhus.

Först och främst bör man se till att skaffa sig riktiga fönster med mer än en glasruta. Man kan hitta duktiga ebenister (närmast att jämföra med möbelsnickare) här nere som bygger exakta kopior av de gamla fönstren, men med riktiga isolerglas. Inte blir det dyrare heller än de plastfönster från fabrik som byggvaruhusen försöker lura på er.

Nästa steg är att skaffa en riktig värmeanläggning. Luftvärmepumpar med både kylning och värme är en bra investering som man snabbt tjänar in. Fransmännen själva litar främst till vedeldade öppna spisar i kombination med elektriska element, men det är inte särskilt effektivt och dessutom väldigt skitiga för atmosfären.

De flesta vill ju ha ett hus med rustik karaktär. Om man går till fackmän vill dom gärna täcka de underbara sneda och vinda murarna inomhus med gipsskivor så allt blir vinkelrät och fint. För att få lite atmosfär rekommenderas sedan att man smetar på falsk rustik puts på gipsskivorna så de ser gamla ut, men givetvis i våg och lod. Vi kunde inte hitta någon som insåg att man faktiskt kan låta de gamla väggarna vara som de är och bara laga och behandla med gipsputs, färg och vax som ytskikt, men de gjorde vi och det blev fantastiskt fint och dessutom tvättbart.

Om man däremot lägger på gipsskivor på väggarna så ordnar man dessutom en väldigt fin bostad för möss som det finns gott om där de får husrum. Ni kan ju tänka er vilka fina mushus det blir när väggarnas tjocklek kan variera med över en decimeter uppifrån och ned och som skall byggas över med raka gipsskivor. I vårt hus kan inga möss finnas eftersom alla golv, tak och väggar är av sten. Hos en del vänner däremot, där man skapat underbara rum mellan de gamla murarna och gipsskivorna, kryllar det av möss, som för ett herrans liv främst på nätterna och dessutom tar sig ut i människorummen och tar sig smakbitar av allt som lämnas framme.

Det bästa som kan hända är således att ett gammalt hus här nere blir sålt till en utlänning, som uppskattar det historiska och behandlar det med respekt och kunnighet. En del stora hus säljs till franska investerare och görs om till lägenheter eller B&B, vilken förutom ovanstående innebär att man slår sönder vackra gamla rumssamband och tar upp nya entréer och bygger nya trappor, vilket förstör husens historiska charm.

Jag läser i tidningen att det är lika illa i Sverige, vilket jag också vet av egen erfarenhet. Nästan varenda svensk färghandlare, påhejade av färgtillverkarna, rekommenderar exempelvis plastfärger i alla lägen. Kunniga personer menar till och med att byggvaruhusen faktiskt bidrar till att förstöra våra vackra gamla hus, både i Sverige och i Frankrike.

2 kommentarer:

Karin Kloo sa...

Hej, håller helt med dig, och lämnar gärna dina rekommendationer till mina svenska husköpare här i Languedoc!
Har du tips på färg som fungerar bra på stenväggar ? Det finns mycket plastfärg och är inte helt lätt att hitta kalkfärger...
Hälsningar Karin Kloo

Jan Granath sa...

Hej Karin
Det är inte samma sak med svenska träväggar och franska stenväggar. Vi har provat kalkfärg, men det funkar dåligt. Det vi använder är gipsputs för att laga väggen och jämna till, sedan en plastfärg och ovanpå det ett vax (cire) som gör väggen tvättbar och vacker al la Provance. Grundfärgen är lämpligen vit, täckande och vaxet i valfri färg. Det blir jättesnyggt. Vi har beige, blå, orange och gula rum.