google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Världens dyraste sill till midsommar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 15 juni 2012

Världens dyraste sill till midsommar


Till midsommar skall vi bjuda på världens absolut dyraste sill. Till Jul skickade vi efter två burkar ABBAs inläggningssill och sparade ena burken till midsommar. När vi nu tog ut burken såg vi att bäst-före-datum var 11-12-2011, dvs före det datum som ICA Hägernäs packade vår sillburk för att skicka till Frankrike. I och för sig tror jag att det är helkonserv, men å andra sidan står det kylvara på burken så det känns inte så trevligt att laga till den.

Vi ringde till ICA Hägernäs och berättade att dom skickat utgången mat till oss och fick som svar att det inte var några som helst problem att äta den ändå. Visst, sa min fru, men som princip är det ju inte så trevligt att man skickar utgången mat så vi ville nog ha en ny burk. Den kom på stört, men är nog den dyraste sill vi någonsin ätit. Portot för en sillburk var 92 svenska kronor.

Jag hörde ett konsumentprogram på radion om just utgångsdatum på konserver. Specialisten sa att de flesta konserver har oerhört lång hållbarhet, men om man stämplar på alltför lång hållbarhetstid så vill inte folk köpa det. Dom tror att det är något skumt med maten. Jag minns när jag gjorde min militärtjänst som kvartermästare. Då har man ju hand om all mathållning i fält. Vi tog då ut mat ur mobiliseringsförråden för att få lite rotation på det som låg där och vi använde då köttkonserver som var förpackade strax efter kriget och det var inget fel på dom inte. Så - killen på ICA hade i sak rätt att det hade gått utmärkt att använda sillen som gått ut för 6 månader sedan, men det bör man ju inte använda som argument mot en kund när man skickat sådant som officiellt gått ut. I radioprogrammet fick jag också lära mig att bäst-före-datum oftast är satta onödigt kort och beräknade för att varorna förvaras i rumstemperatur. Man behöver således inte slänga mat bara för att datumet säger så. Det bästa är att lukta eller kanske smaka på maten - då framgår det tydligt, i de flesta fall, om det är något fel på den.

Annars är det tristare med midsommar utomlands numera. IKEA har slutat sälja alla dess utmärkta svenska varor som dom hade förr, som OP Andersson, riktigt knäckebröd, fina sillinläggningar, gott svensk öl, brännvinsost och Boxholms kryddost och diverse annat gott. Nu skall det bara vara IKEA-snaps, IKEA-öl, svag och stark IKEA-ost och IKEA allting. Meningslöst att åka dit för sådant skräp. Grejen är ju att man alltid handlade för över en tusenlapp även om man bara åkte dit för en flaska OP-akvavit. Det missar IKEA nu. Så går det när räknenissarna tar över ett företag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du nämner om räknenissarnas intrång. Har dom inte nästlat sig in överallt nu för tiden? Det är därför det ser ut som det gör!