Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 25 januari 2012

En så'n födelsedag

 En sådan fantastisk födelsedag - min frus alltså! Allt har följt de invanda traditionerna med ett glas champagne på sängen på morgonen och sedan har telefonen ringt hela dagen och när vi kom hem efter den traditionsenliga lunchen med våra äldsta franska vänner var telefonsvararen full av grattis. Klockan ett var det dags för lunch.

I år valde vi den restaurang i Narbonne som vi gillar bäst - Le Petit Comptoir. De har ett kök mitt emellan modern gastronomi och traditionellt kök och det passar alla. Det blev en avsmakningsmeny med 6 rätter som alla var perfekta. Det började med en liten soppa på endiver och foie gras tätt följt av pilgrimsmusslor på en bädd av mjukkokta strimlor av selleri med tryffel i en bechamel. Sedan fick vi lättstekt foie gras med en väldigt god kål- och morotsanrättning. Fiskrätten var en gös kokt i rödvin, med en bit rökt fläsk och svartrot till och sedan fick vi en anrättning med rosastekt lammkött. Avslutningen blev en osttallrik och sedan en variation på tiramisu formad som en korg av vit choklad, med handtag av mörk choklad och smaksatt med citron. Mycket fantasifullt och gott. Det där blev visst 7 rätter om man räknar. Med två flaskor vin och kaffe gick hela kalaset på 280 euro för fem personer. Det är emellertid bra utdelning på pengarna för om man bjuder på det på sin egen födelsedag kan man ju kassera in fyra ytterligare sådana middagar när de andra fyller år.

Efter lunchen som höll på till efter klockan tre tog vi en promenad i Narbonne där massor av folk var ute och satt och solade sig på serveringarna. Inte att undra på eftersom det var 20 grader varmt. Vi tog faktiskt ned taket på bilen när vi åkte hem. Det var första gången i år. På hemvägen kunde vi glädjande nog se några mandelträd som hade några grenar utslagna med blommor på bar kvist.

När jag skriver det här vid sjutiden på kvällen är jag fortfarande mätt så det blir på sin höjd ett par bitar ost och resten av den halvflaska champagnen som vi öppnade i morse. Nu är det min tur nästa gång, men innan dess blir det en bonusfest när vännen Eva kommer hit när hon fyller i februari.
Skicka en kommentar