google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: 4 år i Frankrike google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 11 augusti 2011

4 år i Frankrike


Idag har vi besiktigat bilen för första gången. Den är fyra år gammal. Vår verkstad gjorde en gratis koll och körde sedan över bilen till besiktningen. Vi hade inga anmärkningar, förutom att vi hade dom gamla registreringsskyltarna, så det fick dom byta på verkstaden efteråt. Frankrike bytte skyltar för ett par år sedan. Man tänkte byta till skyltar utan departementsnummer så man inte kunde se varifrån en bil kom. Det blev ett dj..a liv på fransmännen så man fick göra om systemet så nu finns en speciell dekal på skylten som talar om vilket departement man kommer från och dessutom finns departementets symbol där. På ena sidan om skylten finns således EU-symbolen med FR och på andra sidan departementsidentifikationen. Vår siffra är 11. I Frankrike är det lokala oerhört viktigt!

Vi har ett problem med bromsarna på bilen. Dom slits aldrig ut. Vi skulle vilja att dom blir bytta innan vår försäkring går ut vid 10 000 mil, men nu har vi kört 8 500 mil och dom säger att bromsarna är som om dom nyss var bytta. På verkstaden tror dom vi bytt dom någon annan stan, men det har vi inte. Omöjligt säger dom!

Förklaringen är dels att det varken existerar sand eller salt härnere, dels att vi har körkort från 60-talet. På den tiden fick man lära sig att inte bromsa. Vi hade faktiskt problem med bromsarna i Sverige också, men då var det skivorna som fick gravrost för att vi inte slet på dom. "Man måste bromsa med de nya typerna av bromsar" sa man på verkstaden till oss, men det är svårt att lära gamla hundar...

I kväll skall vi fira att det är 4 år sedan vi flyttade hit. Våra grannar, som stöttat och hjälpt oss hela tiden firar tillsammans med oss. Det blir middag på terrassen.

Just nu sitter vi på stranden och samlar krafter inför kvällens matlagning. Ursäkta Instamatickvaliten på,bilden, men med "underverket" iPod blir det intebättreän så.
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Narbonne Plage

2 kommentarer:

Eva sa...

GRATTIS! till fyra år med permanent bosattning i Frankrike! Ni har ett fantastiskt vackert hem, som jag mer än gärna besöker om och om igen, tack vare er gästfrihet och vår varma vänskap.

Jan Granath sa...

Du är alltid lika välkommen hos oss - du var ju med och hittade hit!