google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Intensivt socialt liv i sommarvärmen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 18 juli 2011

Intensivt socialt liv i sommarvärmen

Abbey de Fontfroide
I morgon kommer våra norska vänner på besök. För andra året i rad bilar dom från Norge. Det är en resa på modiga 250 mil - strongt gjort tycker jag, men vad gör man inte för att få testa nya bilen och få gott vin med sig hem. Som vanligt blev dom stående i timmar i det hemska vägarbetet söder om Danmark som går under namnet Tyskland. Fler timmar i 30 kilometers hastighet som mest norr om Frankfurt kan få vem som helst att misströsta. Nu har vi pratat med dom på telefon och dom har kommit fram till Metz och sitt hotell samt fått en god middag.

I morgon har dom fina, släta franska motorvägar att se fram emot som dessutom är dragna på ett naturskönt sätt. Om dom inte är helt uttröttade och försover sig borde dom vara här under tidiga kvällen. Då väntar god mat och gott vin på dom som belöning för deras bragd.

De senaste dagarna har varit stressiga här. Under fyra kvällar har vi sett alla avsnitt av den amerikanska TV-serien Treme, som handlar om New Orleans efter Katrina. Vi har sett all avsnitt för 2010. Serien är oerhört bra gjord. Så har det ju varit nationaldag som vi firade med våra grannar på den trevliga restaurangen på Abbey de Fontfroide. Restaurangen har serverat mat till vägfarande pilgrimmer sedan slutet av 1000-talet.

I går kväll lärde vi känna ett nytt franskt par med två barn som normalt bor i Dubai, men köpt ett hus i byn så dom skall få lite svalare klimat på sin sommarsemester. Dom skall stanna här hela sommaren eftersom Ramadan infaller under sommaren i år och då är det inte så livat att vara västerlänning i ett konservativt arabland. Det är lite knepigt för muslimer i Skandinavien när Ramadan inträffar på sommaren eftersom dom bara får äta efter solnedgången. Bra sätt att banta på kan man tycka - åtminstone i Norrland. Jag har hört ryktas om att dom får någon sorts dispens att gå efter arabisk klocka i sådana krisfall.

Inga kommentarer: