google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Misantropi, skatter och annat kul google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 24 juli 2010

Misantropi, skatter och annat kul

Det har blivit svalare. Efter lång tid av temperaturer över 35 grader har vi rimliga 27 grader idag och dessutom är det fest i byn. Igår åt och drack vi tillsammans med övriga innevånare på gården bakom kommunens festsal och sedan spelade man musik och dansade till åtminstone 3 i morse när jag hade ärende uppe och hörde ljudet.

Annars går livet sin gilla gång. En fransk domstol har tvingat den franska skattemyndigheten att betala tillbaka den arvsskatt på 60% som en homosexuell man tvingade betala 2007 när hans partner gick bort. Homosexuella partnerskap erkändes inte i Frankrike vid den tiden så det brittiska paret ansågs inte ha någon relation - därav den höga arvsskatten samt att Sarkozy inte hade hunnit avskaffa arvskatten ännu.

Däremot har Frankrike kvar skatt för förmögenheter över 790 000 Euro borträknat 30% av värdet av den ordinarie bostaden. Trots ekonomisk kris har andelen som beskattas ökat med 4% i år och uppgår till över 550 000 personer. Sarkozy skäms över att Frankrike som enda land inom EU fortfarande har förmögenhetsskatt och tänker snarast ta bort den. Om han emellertid väntar till efter september kanske han får sällskap med Sverige i denna exklusiva klubben.

Så hotar man med att bötfälla 100 riksdagmän och kvinnor för dålig närvaro i parlamentet. Värsta syndaren är François-Xavier Villain (man undrar om han tog sig namnet när han blev riksdagsman)* som missat vid 17 tillfällen senaste halvåret. Han hotas nu av böter på över 20 000 kronor. En kommunist och en representant för UMP ligger också i topp. Tillsammans hotas riksdagmännen av böter motsvarande 2,5 miljoner kronor. En idé till skatteintäkter i Sverige kanske.

Slutligen trappas jakten på rökare upp även i Frankrike. En antirökorganisation har publicerat en lista på de restauranger som förbjuder rökning även på sina uteserveringar. Man hoppas det skall mana till efterföljd. I Sverige har vi hört genom husorganet Ring P1 att det dras lansar för grillförbud, parfymförbud och annat just nu.

Undrar när vi misantroper skall lyckas förbjuda glädjen i livet. Det är så himla irriterande med alla som går omkring och flinar och är trevliga. Men - dom vet väl inte bättre. Åtminstone kunde man väl tänka sig nöjesskatt på eländet. Man skulle kunna tänka sig en schablonbeskattning som man sedan får reduktion av om man kan förevisa intyg på att man är en tråkig jäkel som oroar sig för allt som en ansvarskännande medborgare bör oroa sig för.
Fest i byn
* Ordet "Vilain" betyder "gemen" eller "stygg" - stava kan han inte heller.

Inga kommentarer: