Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 21 juni 2010

Det nordiska är något speciellt

Svenska folket lär vara mer negativa till att gå med i eurosamarbetet än någonsin. Det är likadant med mig - jag är jätteglad att svenska kronan är fristående och stark just nu. För knappt ett år sedan var jag emellertid en fanatisk anhängare av eurosamarbetet. Då kostade nämligen en Euro nästan 12,50 i svenska pengar och jag och min fru förlorade 20 % av vår pension under det året. Men - nu är vi på grön kvist igen och sjunger nationalsången - den svenska - och hyllar den svenska kronan och det svenska oberoendet. Som ni hör är vi typiska nordbor som alltid vill satsa på det vinnande laget och som får anfall av influensa eller stukar foten när fotbollslaget vi spelar med i möter serieledarna. Man vill ju vara med och vinna och kämpa mot svårigheter och motstånd kan dumskallarna göra!

Jag hörde en norsk forskare på radion berätta att norska medier jublar över att det blir så billigt att åka till Grekland nu för Ola. En hel del klipp har man också gjort under tiden andra länder haft kris genom att köpa företag och värdepapper till reapris för sina oljepengar. Att Norge numera alltid är mer framåt än vi svenskar vet vi ju. Där har man varit så smarta att man har alla fördelar av att EU finns, men inte betalar ett öre till det gemensamma. Så skall en slipsten dras!

Islänningarna är ju inte dåliga heller. Där har hela folket i demokratisk ordning röstat för att man inte skall göra rätt för sig mot de länder som kratsade kastanjerna ur elden efter de isländska bankernas lurendrejeriaffärer mot småsparare i hela Europa.

Danskarna är än mer resoluta i sitt värnande om det danska. Där tvekar man inte ens att dra igång rejäla kampanjer mot dom där muslimerna som har oförskämdheten att inte gillar fläsk - den danska nationens svar på Norges olja. Vad gör man inte för yttrandefriheten? Det är ju helt förståeligt - hur skulle Norge reagera om världen gick över till vindkraft och elbilar?

Att svenska banker lockade balterna att tro att deras fastigheter hade samma kvadratmeterpris som på franska Rivieran är en annan käck grej som vi svenskar hittat på för att hålla de nordiska fanorna högt internationellt. Så är vi ju världsbäst på fred också och femma i världen när det gäller vapensexport. Synd att vi sålt Vin&Sprit till fransmännen - som en av världens största alkoholföretag passade det så bra till vår alkoholpolitik.

Helt i enlighet med våra traditionella jämlikhetsideal har de tre nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge givetvis ärvd monarki och försvarar därmed sin position bland länder som Nordkorea, Syrien, Sauduarabien och några andra länder med gamla solida traditioner. Givetvis har vi också, till inte för så länge sedan, haft statsreligion, vilket Norge fortfarande har. Vår grundlag föreskriver emellertid fortfarande att tronföljaren måste tillhöra den Luthersk-protestantiska tron. Tur att Vickan inte blev kär i en muslim.

Det är väl bara finnarna som inte till fullo har förstått den nordiska tanken och den nordiska kulturen, men så kommer dom ju bortifrån Sibirien någonstans också.
Skicka en kommentar