google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Livet är inte så jävla misslyckat som en örebroare skulle sagt när det är toppen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 18 juli 2009

Livet är inte så jävla misslyckat som en örebroare skulle sagt när det är toppen

Det blåser ganska mycket just nu, men det är 20 grader och nästa vecka skall vinden mojna så det blir mer angenämt. Vi har varit på konstutsällning idag uppe på garriguen i ett gammalt fårstall. Efteråt åkte vi till vår engelska väninna som vi har tomatodlig tillsammans med och skördade. Vi plockade också ned mängder av mogna fikon från hennes träd så dom inte skulle falla ned i gräsmattan och ställa till det. Jag skall göra mer fikonglass, vilket är delikat.

I morgon är vi inbjudna till vinprovning och konstvernissage på en bra vingård i närheten. Efteråt bjuder vi våra grannar på middag - det blir grillspett på ankbröst med fikon som huvudrätt. Vet ni förresten att ordet vernissage är franska och betyder fernissning. Det sista man gjorde med en oljemålning innan man ställde ut den var att fernissa den - därav namnet på utställningen.

Jag har ägnat den sista veckan åt att bygga om dörren till vår vinkällare - den håller inte värmen ute. Dörren är mer än två hundra år gammal och ganska äten av trämask så det är ett jättearbete att renovera den utan att förstöra det huvudsakliga intrycket. Eftersom jag lever i en av kvinnor dominerad miljö blir min uppgift att göra allehanda grovarbeten - eller "You are the muscles" som vår engelska väninna säger. Kul att ha en roll! Ibland blir det lite jobbigt med bara tjejsnack och tjejvärderingar. På nästa veckas program står att sätta dit en ny front på diskmasinen hos vår engelska väninna.

Eva - vår, men framför allt min frus, väninna från barndomen - stannar en vecka till och på Gironas flygplats byter hon plats med en annan mycket god vän. Vi kommer att att ta en tur till de fantastiska romersk-grekiska ruinerna i norra Spanien när vi är i krokarna.

Vi har just ätit något så ofranskt som en winerschnitsel med ett gott lokalt vin som tjejerna har gjort ordning medan jag snickrade. Det kallar jag en värdig belöning. Nu får det bli en god amerikansk rågwhiskey - Old Overholt Straight Rye Whiskey - och en cigarr från Havanna. Det lär vara den enda tillverkaren av gammal hederlig vildavästernwhiskey som finns kvar enlig våra amerikanska vänner som gav den till mig som gåva.

Inga kommentarer: