google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: The Halleluja Tuesday google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 20 januari 2009

The Halleluja Tuesday

Vi kom hem efter två veckors semester på Kuba i går kväll – om man nu kan ha semester som pensionär. Det kanske är som Pippi Långstrump sa när hon beklagade sig över att hon inte fick något sommarlov eftersom hon inte gick skolan. Det var absolut den mest upplevelsefyllda semester, både positivt och negativt, vi någonsin haft. Jag kommer att berätta om det i detalj under de närmaste dagarna.

Våra amerikanska vänner har ingen TV med CNN så vi bjöd in dom för att se på ”The Halleluja Tuesday”, dvs. installationen av Barak Obama som ny president i USA idag. De har sagt att om inte Obama vann skulle dom emigrera till Frankrike för gott, men nu kommer dom även i fortsättningen att åka fram och tillbaka mellan Boston och Boutenac.

Dom hade med sig blinier med tillbehör och vi bistod med Mojotos, som är en typisk kubans drink, kubans rom och cigarrer. Vi skojade om att det var en typisk kallakrigetmeny som vi firade installationen med.

Det var verkligen en upplevelse att se deras reaktioner på ceremonin. Dom var så stolta över sitt land, vilket dom erkände var första gången dom kände att dom kunde möta utlänningar med stolthet och högburet huvud på decennier.

Jag var verklige imponerad av Obama. Inte bara för att han kunde tala flytande och verkade förstå vad han själv sa utan också för vad han faktiskt uttryckte i sitt installationstal. Han sa saker som ingen amerikansk president någonsin sagt förut. Han påpekade att för 50 år sedan hade en person med hans hudfärg inte ens fått åka på offentliga transpormedel och blivit insläppt på vissa restauranger och nu stod han som den främste representanten för det amerikanska folket. Han talade också om att ställa saker tillrätta och att han i framtiden ville känna sig stolt över att vara amerikan. Att ens antyda att allt inte står rätt till i USA och att man inte alltid har kunnat vara stolt över sitt land är närmast tabu i USA. Han sa också att han kommer att göra misstag och bad om ursäkt för om USA i framtiden skulle göra något som inte var bra för resten av världen. Det var verkligen ett tal som bröt av mot all den tomma pompösa retorik som man hört från tidigare amerikanska politiker. Det har mest varit tal om ”The greatest country in the world that is protected by Jesus”, förut. Man får bara hoppas att han kan infria förhoppningarna och överleva under två perioder i ämbetet.

Man kan nog utan överdrift säga att det är ett stort steg för världen men ett gigantiskt steg för USA att ha valt honom till president.

Man får ju hoppas att hans inställning gör att alla de amerikaner som har mer liberala och mindre nationalistiska åsikter – och dom är många – skall få mer utrymme nu.

Det är på tiden att vi får ett mer tolerant och mindre fundamentalistiskt klimat i världspolitiken. Låt oss hoppas att 2009 blir en vändpunkt.

För övrigt mår katterna bra och har skött sig exemplariskt fast dom haft hela huset för sig själva i två veckor. En vän har kommit två gånger om dagen och gett dom mat, lekt med dom och släppt ut dom på terrassen för lite lek. Vi tror att dom är glada att vi är tillbaka – det verkar så i alla fall.

Inga kommentarer: