google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Naturens skafferi och trädgård google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 10 september 2012

Naturens skafferi och trädgårdVi har ingen trädgård, vilket vi tycker är skönt, men många ser som en stor brist – vi har fått nog av det i Sverige. Däremot är det ingen brist på varken blomsterprakt eller naturens gåvor om vi vill ta för oss.

 Vår terrass bjuder på fantastisk blomning just nu och det är precis lagom för oss. Resten hittar vi i naturen som har öppnat skafferiet. Fikonen har just mognat så det är bara att ta för sig – väldigt goda att lägga på grillen till lättgrillat ankbröst.  Kryddor finns ju hela året i form av rosmarin och timjan och dessutom lagerblad om man vill göra en gryta. En lite ovanligare krydda för oss är vild fänkål som växer i mängder överallt – det se ut som mindre krondill och är väldigt populära för sniglarna att äta av så då blir dom automatiskt kryddade. Vårt barnbarn Emiliano älskar att tugga på dom lakritssmekande fänkålsbladen. Man använder bladen som krydda till exempelvis fisk och vi nordbor vet att det är en god snapskrydda.

Halvvilda växer också kvittenträd med frukter stora som äpplen, samt dignande halvvilda olivträd. Om man plockar oliverna och levererar dom till oljekvarnen kan man få sin egen olja. 7 kilo oliver räcker till en liter olja.  Just nu är också björnbären mogna, men de blev inte lika stora som vi hade hoppats. Augusti hade alldeles för lite regn för att dom skulle bli riktigt fina, men gott om dom är det.

Givetvis är det dags för vinskörden, först de vita, sedan de röda. De finaste vinerna får vänta till lite senare när sockret fått utvecklas ordentligt i klasarna. Framför allt de röda druvorna är goda att äta och dom kan man fritt plocka efter skörden och använda i sallader eller att äta.

En annan delikatess är mandel som växer överallt, men de flesta träd bär bittermandel så man får hålla det hemligt om man hittar ett sötmandelträd. Vi har ett par stycken som vi skördar framåt förvintern när frukterna torkat.

En lite, för oss ovanlig växt är vild sparris, som man skördar under tidig vår. Just nu blommar dom vilket är vackert med sina pyttesmå gulgrönvita blommor.

Nu får jag lämna natursvärmeriet och åka till Toulouse och hämta vännen Eva som kommer på besök i drygt två veckor. Hoppas det blir lite strandväder under den tiden för hennes skull.

Inga kommentarer: