google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Vårens första proteinbomb google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 5 mars 2012

Vårens första proteinbombI går - söndag - har vi intagit den traditionsenliga proteinbomben som hör våren till här nere. Vi har varit vid Port Leucate och ätit skaldjur - företrädesvis råa och levande. I Port Leucate finns en kanal där alla ostronodlarna har sina små restauranger av mycket enkelt slag. Där serveras deras egna produkter under väldigt opretensiösa former och allt är oerhört färskt. I år hade man emellertid utökat sortimentet med färska räkor och krabba också och det är ju trevligt för då kan man låta svenska vänner uppleva miljön fast dom nästan aldrig äter ostron.

Vi åt sjöborrar, musslor, ostron och räkor i massor. Det underliga är att man står sig till nästa dag på en sådan lunch. Det tar tid för magen att smälta så mycket protein i den formen så man är mätt länge.

Det var verkligen knôkfullt där nere idag och undra på det när solen steker och det är över 20 grader. Det underliga var att nästan alla gästerna var 55+, men försökte så gott det gick att se ungdomliga och välansade ut. Många åkte motorcykel eller veteranbil, stora monsterjeepar eller andra häftiga fordon. Majoriteten var fransmän. Man undrar ju lite om unga människor inte gillar den här typen av mat.

Efteråt blev det en lång promenad på stranden för att få ned maten och givetvis fick taket vara öppet på bilen både på nedvägen och hemvägen. Det är en liten utflykt på 40 minuter från där vi bor.

Att jag undrar om råa skaldjur är typisk pensionärmsmat beror på att vi var på en restaurang i lördags som var den totala motsatsen mot ostronställena. Det var en restaurang med trendig inredning, som hade utsökt "ungdomsmat". Fulltständigt enormiösa sallader som dignade av dyrbara ingredienser, enorma pastarätter, crostini och efterrätter som jag blev mätt bara jag tittade på, men gott var det även om det nästan inte syntes när jag hade ätit vad jag behövde av min sallad. Stället heter Côté Pub och ligger nära Canal de la Robine i Narbonne. Dom serverar mat non-stop och det är inte sä vanligt i Frankrike.

3 kommentarer:

StormPartner sa...

Hej, det låter härligt och man blir riktigt hungrig. Framförallt låter det som ett ställe som vore trevligt att besöka. Risken verkar vara dock att det är väldigt mycket folk. Jag har sett dina restaurangtips men har du någon favoritrestaurang i Narbonneområdet som är bra på skaldjur mm och inte överdyr?
StormPartner

Jan Granath sa...

Om du gillar naturella skaldjur, dvs. råa och levande, kan du inte hitta en bättre plats än det jag beskrev. Du åker söderut mot Port Leucate på Route Nationale. När du kommer till sträckan där man åker efter vattnet längs bukten - håll utkik efter skyltar som visar till ostronodlingen - det finns Rive Gauche och Rive Droite. Det är aldrig så fullt att du inte får plats. Ett alternativ med samma mat är Gruissan. Åk då mot Plage des Chalets i Gruissan och längst ut. Där finns en enklare variant som serverar ostron och lite annat. Ta emellertid med bröd för dom har bara skaldjur och vin. En vanlig restaurang som har bra fisk är Brasserie L et L i Gruissan. Den ligger efter hamnen femtio meter från Cave Cooperative de Gruissan.
Smaklig måltid!

StormPartner sa...

Tack för tipset, jag är inte så väldigt orienterad i just detta område. Har dock ätit (och handlat vin) på L'Hospitalet. Men det låter väl värt att besöka Porte Lecate och Gruissan igen. SP