google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sol, vind och svinkallt google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 4 februari 2012

Sol, vind och svinkallt

Jag har äcklat alla svenska läsare så många gånger med sol och värme hos oss när man har "trettiogradersnötillknäna" i Sverige. Det är inte mer än rätt att jag berättar att vi har det svinkallt här. Fortfarande strålande sol, som sig bör när det är högtryck, men -7 grader och stormstyrka i byarna - det kallar jag kallt. Det är emellertid så torrt i luften så att det inte ens blir rimfrost på bilarna trots temperaturen.

Nu är det ju inte att undra på att det är kallt eftersom vi har Montagne Noir i norr där vi ser att det ligger snö, även Pyrenneerna lyser vita på avstånd i söder, några mil västerut i Carcassonne har det snöat och det rapporteras om snöfall på Rivieran och i Rom så vi är helt kringrända av vinter. Vinbönderna är för en gångs skull glada eftersom värmen hörom veckan fick dom att oroas för skörden. Om vinet hade börjat skjuta skott innan den här kylan kom hade årets skörd varit kaputt påstod dom.

Det tråkiga är att Eva och hennes son Johan kommer i morgon och dom hade naturligtvis önskat sig lite värme. Nu är det kallare än i Jönköping i den starka vinden här. Vi får väl hoppas att värderrapporten är otillförlitlig som vanligt så det blir varmare under veckan trots alla förutsägelser. Egentligen behövs det bara en liten vindkantring till sydsydost med lite Nordafrikansk luft så har vi vårvärme igen.

Bilden lånad från Aftonbladets nätupplaga


2 kommentarer:

Stephan sa...

Tittade just på lite väderprognoser från Frankrike och såg att Lovede i din närhet skulle ha -13 i natt!!! De kan inga va bra för olivträd och en massa annat. Hur tar lokalbefolkningen det? Men det har ju tack och lov inte termometrar. Eller har du sett nån fransman med termometer? Vi släpar numera både det och regnmätare med oss. Som gammal nordbo måste man ju veta sånt :)

Jan Granath sa...

Många av våra vänner har faktiskt väderstationer - det har blivit väldigt populärt. Träden klarar kylan bra bara inte de hinner slå skott för då är det kört.