Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 23 februari 2012

Släkt med en prinsessa

Eftersom jag omfattar demokratiska och humanistiska värderingar är det med blandade känslor jag kan konstatera att jag i morse kan räkna en eventuell framtida svensk tronarvinge bland mina anättlingar - om man får tro Björn Engström. Detta släktskap delar jag med några hundra tusen andra svenskar som kan följa sina anor tillbaka till den gamla Svinhufvudssläkten på Kopparberget.

Att Victoria och Daniel fått en dotter är ju en fantastiskt sak för dom. Det som gör mig beklämd är tanken på vilket liv den lilla flickan kommer att få. Redan någon timma efter hon föddes har hon upphört att vara ett barn och dotter och blivit förvandlad till en institution. När Daniel mötte pressen talade han inte om sin lilla dotter utan kallade henne prinsessan. Ingen skall få mig att tro att det är så man normalt talar om sina barn i Ockelbo.  Kanske någon förhoppningsfull far någon gång talar om blivande fotbollsproffs, men då är det ju på skoj.

Det jag önskar mig just nu är att den lilla flickan som Daniel och Victoria fått skall få möjlighet att uppleva något av de största saker man kan uppleva i ett liv, nämligen att hon av egen kraft och av egen begåvning skall få göra en karriär inom en verksamhet som hon själv valt och har fallenhet för och som hon stolt kan få visa upp när hon närmar sig ålderns höst.

Det skulle också kännas mycket mer tillfredsställande att kunna lägga till en framtida duktig konstnär, författare, företagsledare eller vetenskapskvinna till sina anättlingar än en tronarvinge. Vi får hoppas att Daniel och Victoria får fler barn som kan få förmånen att behålla sina egna liv och drömmar, eller att vi befriar den lilla flickan från detta stora och bedövande ok.

Rättelse i mars 2018: Det visade sig att Engströms uppgifter om ett släktskap mellan prins Daniel och den gamla Svinhufvudsläkten inte höll för ingående granskning. Det var nog en from förhoppning bland de rojalister som tycker att det är väl magstarkt att kreti och pleti skall kunna gifta in sig i kungahuset. Själv kan jag konstatera att jag fortfarande inte har de minsta bindningar till det svenska kungahuset.

Skicka en kommentar