google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: I väntan på födelsedagmiddagen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 6 mars 2010

I väntan på födelsedagmiddagen


För ett par dagar sedan var första dagen vi har varit ute med bilen och kört med taket öppet. Solen gassade och det var 17 grader. Vi bestämde oss för att åka till havet, ta en promenad och äta något lite på en restaurang. Vi började med en riktig långpromenad på den mer än hundra meter breda sandstranden i Port La Nouvelle. Man kan vandra i timmar där - så lång är stranden. Dom enda vi mötte var ett hippiepar i vår egen ålder som, i full utstyrsel, kom vandrande barfota i solen. Vi hälsade glatt på varandra och fortsatte vår vandring.

Sanden gnistrade som om den skulle vara beströdd med silversflisor i långa streck. Vi insåg att det var pärlemor från ostron som malts sönder av vågorna och sedan sedimenterats i långa gilander över sanden och som nu glittrade i motsljuset. Det var mycket fridfullt och vackert. Vi blev riktigt varma i solen och fick ta av oss lite ytterkläder för att inte svettas.

I går gjorde vi ytterligare en utflykt till den lilla byn Embres et Castelmaure uppe i Corbièresbergen. De har ett cave cooperative där som har de mest utsökta viner. Man har moderniserat sin butik numera så man har en avsmakningsautomat där man kan portionera vinerna från en liten skvätt i glaset, 10 cl i glaset eller en rejäl slurk i glaset. Man servar sig själv och tar sig den tid man behöver. Det finns alltid en person man kan fråga och få information om vinerna. Det är ganska unikt att ett cooperativ har så högsklassiga viner, men här är de av yppersta klass. Deras finare viner kan lagras upp till 15 år, men då kostar dom från 10 Euro upp till nästan 20 Euro. Å andra sidan får man viner, som en svensk vinkännare vi bjöd sa, var det godaste hon någonsin druckit.

Eftersom jag har födelsedag idag ringer telefonen, hälsningarna kommer via mejl, FaceBook och StayFriends. Visst är det kul att stå i centrum en gång om året även om födelsedagarna kommer lite väl ofta numera. Min äldsta gratulant var Ingrid som själv fyllde 95 härom dagen. I morse fick jag en flaska japans whisky i födelsedagspresent och en väldigt snygg tröja. Nu skall vi träffa goda vänner från Sverige och äta lunch i Narbonne och ikväll blir det middag hemma. I morgon skall vi träffa några andra vänner och äta lunch på en liten restaurang i Narbonne som bara har ett fåtal bord. Det lär vara utsökt mat säger dom.

Nu har jag inget annat att göra än att ta det lungt fram till middagen eftersom jag, som seden är, inte får vistas i köket på födelsedagen. Ett undantag har emellertid min fru gjort - jag får komma ned och öppna ostron för det tror hon sig inte behärska.

Lunchen i Narbonne blev väldigt lyckad - Annel, Agneta, Anna och jag åt på en uteservering i solgasset. Claes skulle ha varit med också, men han har fått en riktigt ilsken förkylning och fick stanna hemma och kurera sig. Jag, som just blivit kry igen, känner djupt med honom.

Inga kommentarer: