google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Tro inte på dom - turistreportagen alltså google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 12 november 2009

Tro inte på dom - turistreportagen alltså

Vi har haft kallt i någon vecka nu. Runt tio grader och snåblåsts och lite regn på nätterna, men nu är det bättre och verkar hålla i sig en tid. Jag är ingen älskare av friluftsbad, vändstekning i 40 graders värme på stranden och sand i maten, men ändå gillar jag värme om man gör något meningsfull. För mig är därför havet och stranden absolut vackrast och angenämast på vintern.

Vi promenerade på stranden i Port La Nouvelle idag. 20 grader, sol, lätt bris, gammal sjö och absolut tomt på folk - kan det bli bättre?. Jag kom då att tänka på en artikel i ett nummer av Svensk Damtidning som en vän till oss tog med från Sverige för att vi skulle få läsa ett resereportage om våra trakter. Jag säger bara - tro dom inte! Jag vet inte hur dom gör sina reportage, men inte besöker dom platserna dom skriver om i alla fall. Kanske besparingarna gör att resereportagen numera görs utifrån virtuella resor på internet eller också ligger dom vid hotellpolen och dricker paraplydrinkar hela tiden och snor sedan ihop något från webben när dom kommer hem.

I Svensk Damtidning skrev man om Gruissan Plage, eller egentligen La Plage des Chalets i Gruissan. Man berättade mycket riktigt att man där spelade in kultfilmen Betty Blue och detta illustrerades med en bild av några vackra livräddningstorn på stranden. Nu är det bara det att dom tornen ligger i Port La Nouvelle. Gruissans torn är tämligen trista att se på. Nu får man väl ursäkta journalisten eftersom hon/han tydligen, inte ont anande, klippt bilden från filmen och där använder man dom mycket vackrare tornen i Port La Nouvelle och placerar dom virtuellt i Gruissan.

Nu är ju inte det här så allvarligt och inte var den här artikeln värre än någon annan. Visserligen rekommenderade journalisten några restauranger och höjde dom till skyarna. Vi känner till dom och inte skulle vi vilja ta våra vänner dit, men dom har fixat sig bra plats på internet och i turistboschyrerna. Jag tycker jag ser ett mönster i semesterreportagen och om man känner till de verkliga förhållandena undrar man om journalisten alls varit på plats.

Det är lite som vädret - man behöver bara titta ut genom fönstret för att konstatera att väderleksrapporten är fel när dom berättar att det regnar och solen faktiskt strålar ute. Men datormodellen som analyserar alla tusen tillgängliga mätvärdena som matats in i meteorologerna superdatorer säger att det faktiskt regnar, så vem är jag att veta bättre grundat på amatörmässiga observationer. Ändå tror vi numera blint på dom när dom, utifrån sina teoretiska datormodeller, berättar hur vårt klimat skall se ut om hundra år. Jag önskar dom lade ned lite mer krut på att få det att stämma på torsdag också. Men vädret är förstås väldigt komplicerat och beroende av så många olika aspekter inom och utom människans kontroll så vad kan man begära att kunna förutspå om hur det bli så långt fram som nästa vecka.

Inga kommentarer: