google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Brittsommar i Sydfrankrike google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 31 oktober 2009

Brittsommar i Sydfrankrike

Igår på morgonen åkte våra vänner från Helsingborg tillbaka till Sverige. Dom besökte oss några dagar här som har varit helt osannolika vad vädret beträffar. I går hade vi 27 grader varmt, strålande sol och vindstilla. Vi var blöta av svett efter en promenad på Garigguen eftersom vi var alltför varmt klädda. I tisdags badade vännerna vid Narbonne Plage och fick applåder av de andra solbadande. Det har varit skollov i Frankrike den här veckan och med det vackra vädret så var stranden ganska välbesökt och några fler än galna nordbor badade.

Första morgonen åt vi frukost på terassen, vilket blir något att berätta när dom kommer hem början av november. Sista dagen lagade vi Moules Marinières (sjömanshustruns mussor) till lunch som vi avnjöt i solen på vår takoas.

Mornarna har därefter varit dimmiga eftersom hettan under dagen har mättat luften med fuktighet som fällts ut i morgontimmarnas relativt svala luft. Det var verkligen en syn härom morgonen när, ur dimman, en hord av människor - säkert 20 personer - dök upp i änden av gatan iförda full vandringsutrustning med vandringskängor, lusekofte och luve och modernaste snitt på stavgångarstavar. Innevånarna stod förundrade och skräckslagan i fönstren ungefär som man kan tänka sig de gjorde på den tiden vikingarna drog fram och invaderade Frankrike. Det var våra norska grannar som tog sin obligatoriska morgontur på den franska "vidda" i den daggfriska morgonen.

Vi har ägnat oss åt betydligt mer stillsamma men inte lika sunda sysselsättningar. Ett besök på restaurang Chéz Saskia i La Cité i Carcassonne var en trevlig upplevelse. Restaurangen hör till det exklusiva Hotel de la Cité där mängder av kändisar bott under alla filminspelningar som gjorts där. Väggarna var täckta av foton och autografer av naturligtvis alla franska kändisar som jag inte har koll på, men jag kunde indentifiera Walt Disney, Goldie Hawn, Grace Kelly samt det belgiska kungaparet och många andra. För 20 Euro kunde man äta dagens meny inklusive vin. En god löksoppa till förrätt, vildsvinsragu och efterrätt samt ett gott Corbièresvin bjöds och det var mycket vällagat. Någon gång i framtiden, vid något stort firande, måste vi prova deras gourmetmeny med sex rätter för 45 Euro.

Vi tog med våra vänner till Château de Luc för att köpa vin och det märkte vi var en upplevelse för dom. Bara det att få prova alla de viner man var intresserad av var för dom en upplevelse. Dom försökte säga att dom bara ville ha lite i glasen så jag fick förklara att man får den skvätt som anses lämplig för provning, men förväntas inte dricka upp om man inte vill utan spotta ut vinet sedan man smakat på det. Lite svårt för oss svenskar att smälta kanske? När sedan damen stoppade ned två extraflskor i våra kartonger och sade att det var en gåva reagerade till och med mannen i familjen som oftast är mycket cool. Han skulle be att få bonusflaska på Systemet i Helsingborg i fortsättningen sa han, "för det får man i Frankrike".

Nu vidtar vardagen, men ingalunda den trista, utan som vanligt är det fullt av aktiviteter. I kväll äter vi midddag hos våra amerikanska vänner och på söndag hos en engelsk väninna. Tråkigt nog missar vi en inbjudan i kväll till Cellier d'Orfé i Ornaisson där man bjuder på årets vita och roséviner samt buffé och konsert. Men det kommer fler sådana tillfällen från andra vingårdar så vi får nog vårt lystmäte under hösten.

2 kommentarer:

Saga sa...

Hej, erat liv låter underbart!!!

Vi bor nu utanför Narbonne och letar hus i omgivningen, vilket tycks vara svårt då bilder på internet är så mycket finare än husen i verkligheten.

Blir osäker på att bo i en by eller ute på landet, och hur man ska hitta det rätta.

Har du några tips!!??

MVH

Anne

Jan Granath sa...

Hej Anne

Läs mitt svar under förra inlägget.

Mvh
Jan