google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: När människor och miljö är viktigare än skatteinkomster google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 3 januari 2016

När människor och miljö är viktigare än skatteinkomster


Vi besökte nyårskonserten i Montpellier. Dagen innan fick vi ett mail från konserthuset som varnade för att det kunde bli svårt med trafik och parkering eftersom 2000 personer hade köpt biljetter. Vi beslutade därför att utnyttja staden kollektivtrafik och parkera bilen på en infartsparkering. Jag blev verkligen imponerad. Montpellier är en stad med 260 000 innevånare och har ett mycket modernt spårvägssystem. Som före detta göteborgare kan jag inte låta bli att jämföra.

Direkt från motorvägen kommer man till spårvägens infartsparkering som är en bevakad parkering med skuggande tak över alla parkeringsplatser, vilket verkligen behövs i vårt klimat. Samtliga skärmtak är dessutom klädda med solceller. De moderna spårvagnarna går direkt från parkeringen och man köper biljetter i automater. Det kostar 45 kronor för tur och returbiljett inklusive parkering – alla-plus-bilen. Om man inte vill ha parkering har spårvagnarna och bussarna enhetstaxa på 1 euro inom hela nätet. Spårvagnen går direkt in till centrum. Vid de största stationerna finns skyddade parkeringsgarage för cyklister samt hyrcyklar för den som önskar.

Nu inser jag naturligtvis att ett så användarvänligt och miljövänligt system inte går att införa i Göteborg. Det skulle ju kunna upplevas så bekvämt och ekonomiskt fördelaktigt att pendlarna skulle ställa bilen vid infarten och då skulle ju kommunen gå miste om större delen av den miljard som trängselskatten och förseningsavgifter inbringar. Ovanpå det skulle man gå miste om parkeringsavgifter och P-böter. Dessutom skulle man vara tvingad att utveckla kollektivtrafiken så den kan svälja alla som inte längre åker bil.

Det värsta vore nog ändå att folk kunde få för sig att man kan förbättra stadsmiljön utan stora ekonomiska och bekvämlighetsmässiga nackdelar för den enskilde och Miljöpartiet har väl nog med bekymmer utan att människor börjar tro på att jordens undergång går att undvika med smarta och intelligenta lösningar som inte medför lidande och uppoffringar för människor. Det skulle kunna få samma resultat som avskaffandet av djävulen och skärselden fick för religiositeten och kyrkorna i landet.

Inga kommentarer: