google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Övning i logik google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 8 mars 2015

Övning i logik

Kan du lösa följande logiska uppgift?

Problem 1: Luftmiljön i Göteborg är usel på grund av den intensiva trafiken i innerstaden.
Problem 2: Politikerna kan inte för skams skull ta mer än en tredjedel av folks inkomster i skatt, men vill gärna spendera mer.

Åtgärd 1: Man inför avgifter på alla som åker in i staden.
Åtgärd 2: Man inför avgifter på alla som lämnar staden.
Åtgärd 3: Man tar betalt av de som passerar Göteborg på väg till andra städer.

Möjlig konsekvens 1: Bilar slutar att köra in, passera eller köra ut ur Göteborg och miljön blir mycket bättre, men man får inte ens in så mycket pengar att det betalar betalstationerna.
Möjlig konsekvens 2: Folk ändrar inte sitt beteende utan kör bil som förr, men man får in en sjuhelsikes massa pengar, som man kan använda till en massa trevliga saker.

Nuläge: Göteborgarna vill avsluta projektet, men politikerna säger att det inte går eftersom man redan spenderat inkomsterna från den skatt man rimligtvis inte borde fått in om man lyckats ändra folks resebeteende.

UPPGIFT:
Kombinera de PROBLEM, ÅTGÄRDER och möjliga KONSEKVENSER som du tycker logiskt hör ihop givet nulägets argumentation.

När du gjort det kan du väl besöka platsen framför centralstationen och fundera över varför man, på piedestaler, valt att placera de tre aporna som inte HÖR, inte SER och ingenting SÄGER som symbol för Göteborg.

Slutligen vill jag förslå en protest i Gandhis och Mandelas anda som både värnar om miljön och demokratin för de som ogillar politikernas ställningstagande.

Man bör avstå från att passera någon betalstation med bil. Lämna bilen hemma eller parkera så nära betalstationen som möjligt och kräv att få använda den misskötta och otillräckliga kollektivtrafiken. Kanske innerstadens köpmän kan ge en återbetalning på spårvagnsavgiften om du handlar för mer än en viss summa. De uteblivna inkomsterna från trängselskatt, parkeringsavgifter och parkeringsböter i kombination med det kaos som skulle uppstå i kollektivtrafiken skulle snabbt få politikerna att visa medborgarna mer respekt. Det skulle också bli tydligt vilka politiker som värnar miljön och vilka som främst värnar inkomsterna.

Inga kommentarer: