google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Två fantastiska veckor i Sverige, samt lite eftervalstankar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 16 september 2014

Två fantastiska veckor i Sverige, samt lite eftervalstankar

Vi är nu hemma i Boutenac igen efter två veckor i Sverige och shortsen har kommit till bruk igen. Som vanligt har vi haft fantastiskt fint väder i Sverige – men vi valde ändå långbyxor där. Jag börjar tro att alla rapporter genom åren om dåligt väder i Sverige är skrönor, för när vi är på besök visar sig Sverige från sin bästa sida. Efter en vecka här hemma, där vi haft sällskap av goda vänner Tommy och Ann från Sverige, får jag äntligen tid att sammanfatta sverigeresan.

Det har blivit väldigt många mil på vägarna med besök på släktforskarmässa i Karlstad, besök hos min mor och bror i Nora, våra döttrar i Göteborg och Stockholm, Eva i Jönköping, min son i Stockholm samt bror/svåger i Stockholm. Ett av de roligare mötena för mig var en gammal kamrat som jag inte sett på 50 år. Fast vi är jämngamla var jag faktiskt tremänning med dennes mor, som var en av min mors bästa vänner under många år. Yvonne och hennes man Sune tog emot mig i Kil och dagen efter följde de med till Nora och överraskade min mor. Det blev en väldigt glad upplevelse för all och hela eftermiddagen gick i nostalgins tecken. Att det var Nora marknad samtidigt gjorde inte saken sämre.

Speciellt kul var det också för min fru att för första gången vara några dagar på dottern Johannas och hennes familjs nyinköpta sommarställe på Öddö utanför Strömstad och bådas vårt första besök hos min son David och hans Jessica på deras sommarställe på Vätö i Roslagen.

Överallt har vi blivit bjudna på väldigt god mat och min mors hembakade kakor har säker lagt sig i min färdriktning så jag har inte vågat kolla vågen sedan jag kom hem. En annan trevlig sak med Sverige är trafiken som är mycket mer civiliserad än hos oss i södra Frankrike. Jag hade ett ögonblick tänkt ta med min trafikvideokamera som jag har ständigt monterad i bilen här. Som tur vad gjorde jag inte det för jag fick reda på att de inte är tillåtna i Sverige av integritetsskäl. Man kan ju identifiera varken utseende eller registreringsnummer på de som eventuellt kör som galningar för det går tydligen inte för sig i Sverige.

Sedan vi kom hem till Frankrike har det ju varit val i Sverige och det blev ju ett bedrövligt resultat där vissa delar visserligen var glädjande men det mesta djupt sorgligt – vilka som var vad får ni själva välja. För mig är det mest oroande att väljarna satt landet i en situation där det är stora risker att landet totalt förlorar styrfart och initiativkraft och driver allt längre mot en uppdelning och polarisering mellan en elit och andra medborgare. Det är inte utan att jag kommer att tänka på presidentvalet i Frankrike där väljarna främst röstade MOT den sittande konservativa regeringen – inte FÖR den socialistiska. President Holland har idag en popularitet på 13 %, medan Marine Le Penn får allt fler beundrare. Utvecklingen i Frankrike gör ingen människa glad om man inte tillhör ledningen av Front National. Marine Le Penn skulle troligen ha en bra möjlighet att bli Frankrikes president om man hade val idag.

Det enda jag nu hoppas på är att den svenska urbana medelklasseliten tolkar valresultatet som ett enormt misstroende från enkla människor utanför storstäderna och inte bara avfärdar alla proteströster som avgivna av outbildade bönder med rasistiska åsikter. Gör man det så lätt för sig kommer Sverige att vandra samma väg som Frankrike och Jimmy Åkesson bara att växa i inflytande.

3 kommentarer:

Sten Holfelt sa...

Hoppsan !!

Klockren sammanfattning i sista stycket.

Instämmer till 100,00%

//Sten Holfelt

Anonym sa...

Hoppsan!!
Klockren analys av läget i sista stycket.

Instämmer.

//Sten Holfelt

Jan Granath sa...

Bra Sten, hoppas allt är bra med dig.
Jan