google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Pitt i panna - en svensk nationalrätt google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 12 november 2012

Pitt i panna - en svensk nationalrätt

Idag var det en synnerligen strålande dag – klarblå himmel och runt 18 grader. Visserligen var det lite vind, men det får man stå ut med. Vi ringde våra amerikanska vänner som älskar ostron och vi packade in oss i deras bil och åkte till Port Leucate för att äta ostron hos producenterna. Jackie som kommer från Irland följde också med. Hon ville återuppliva bekantskapen med ostron eftersom hon inser att om man bor här nere måste man äta dessa läckerheter. Hon var modig för hon provade också en Patate de Mer – en delikatess som har många namn, som bijut, vioulet eller figue de mer. Dom handplockas av dykare på stort djup och ser ut som en klump av någonting obeskrivbart. Innandömet är svavelgult och smakar starkt av jod. Dom är levande när man äter dom.

I övrigt fick vi en katalog från företaget Nature & Decouvertes igår. Dom har snöat in på skandinavisk jul, vilket är ganska trevligt, men det är ganska irriterande hur fransmän behandlar utländska företeelser. Om man behandlade franska språket på samma arroganta sätt som dom gör med andra språk så skulle dom bli vansinniga. Trycksaken heter ”Cataløgue Noël”. I denna katalog säljer man ”Møutarde biø de såveur l’låneth” [ekologisk senap med dillsmak] eller varför inte ”Sirøp biø pøur glögg” [ekologisk essens till glögg]. För säkerhets skull berättar man också hur dessa exotiska saker skall användas Exempelvis får man lära sig att lingonsylt ätes med rökt fisk och så kan man köpa en mycket exklusiv blandning av socker och kanel i ett rör. Vad den skall vara till får man inte veta. Jag tror inte risgrynsgröt är någon favorit i Frankrike.

Här blandar man svenskt, norskt och danskt alfabet hejvilt och dessutom har man ingen aning om att å, ä och ö är egna bokstäver, som representerar egna ljud, utan tror att det bara är ett exotiskt sätt att dekorera a eller o. En höjdare var när jag informerade franska IKEA om att ”Pitt i panna” inte var en särskilt delikat maträtt i Sverige. Ni skulle sett deras miner när jag förklarade vad dom sålde.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ha haa den minen hade jag också velat se:)

Anonym sa...

Oups!

StormPartner sa...

Hej Jan.
Port Leucate igen och jag har ännu inte varit där. Det läckras i gommen varje gång jag läser om dina besök där. Kanske inte just den där obeskrivbara dock.

Men i somras var vi och besökte Oppidum d'Ensérune efter tips i din blogg. Kanske inte främst för att vi är så historiskt intresserade som mer för den fantastiska tavla som landskapet nedanför erbjuder. Tur det förresten eftersom muséet var stängt. Men jag tog några vackra bilder och kommer (såklart också) att lägga ut dessa.
Hälsningar Stormpartner

Jan Granath sa...

Stormpartner
Ni måste verkligen besöka producenterna där nere. Det är en upplevelse och våldigt populärt. Opidum d'enserume är en mycket speciell upplevelse.
Med vänlig hälsning,
Jan

Lisa sa...

Hej France-Midi!
Jag är en sk Ungdom som tycker mycket om Frankrike efter att ha spenderat några veckor där i somras med att lära mig språket. Till min stora förtjusning fann jag din blogg för cirka 30 min sedan och har därefter läst många inlägg - och jag måste bara säga att bloggen är fantastiskt bra! Du skriver dessutom mycket fyndigt.

Trots att detta kanske inte är aktuellt för er, undrar jag om ni känner till något gott universitet i er del av landet? Gärna något inriktat mot de humanistiska ämnena.

Tack!

Jan Granath sa...

Hej Lisa och tack för dina positiva ord om min blogg. Mina kunskaper om hur de franska universiteten är graderade inom de humanistiska ämnena är bristfällig. Universitetet i Montpellier är dock världens äldsta fortfarande verkande universitet, om det nu betyder något. Mitt råd är att söka på hur franska universitet är rankade internationellt - sådant kan du hitta på Google. Jag tror också att franska ambassaden kan hjälpa till. Ett annat sätt är att kontakta det univeritet som anses vara bäst i de ämnen du är intresserade av i Sverige. Ring sedan till institutionen eller skriv och fråga vilket lärosäte i Frankrike som dom anser vara bäst.
Kanske det här inte var tillnså mycket hjälp, men det beror på att jag inte själv varit versam inom humaniora så min kunskap är begränsad. Tänk emellertid på att det är många aspekter som är viktiga som staden i sig. Montpellier är både vacker, full av kultur och med bra klimat.
Lycka till
Jan