google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Att jobba svart, grått och vitt google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 1 juni 2008

Att jobba svart, grått och vitt

Det är ganska intressant att se skillnaden i attityd till svarta och gråa jobb i Frankrike och Sverige. ”Javisst”, säger ni, ”det vet ju alla att sydlänningar är korrupta och fuskar så fort dom kan. Annat är det med oss hederliga svenskar minsann – här tar vi i med hårdhandskarna mot allt sådant”. Nu är det inte riktigt så enkelt.

Jag har förut berättat att det anses helt OK att ge grabbarna som tömmer soporna en liten dusör om dom tar med något extra tungt eller jobbigt. Likaså bör man ge brevbäraren en liten julgåva. Att vinbönderna, precis som i gamla tider i Sverige, hjälper varandra med arbetsbyte under skördetiden anses också helt i sin ordning. Allt sådant skulle ju klassas som mutor och svartjobb i Sverige numera. Jag tycker mig se ett visst mönster i hur fransmännen ser på ohederlighet på det här området. Allt som kan klassas som hjälpsamhet, uppskattning och grannsämja och som innebär att man hjälper någon enskild person med något anses inte var svartjobb även om det både betingar ett stort värde och kanske också ges en liten ersättning som tack för hjälpen. Däremot har det förvånat mig hur absolut fördömande man är mot allt mer systematisk svartjobb som gynnar en själv i första hand.

En hantverkare kan på sin höjd ta emot lite kontanter för material han har köpt in, men sällan mer än en hundralapp i Euro. En av våra hantverkare, som för tillfället är arbetslös, berättade att han blivit erbjuden av en irländsk familj att renovera deras hus mot svart betalning. Han hade avböjt och fått förklara att han dels hade arbeslöshetsunderstöd, dels, även om samvetet hade tillåtit det, inte kunde ta ett så stor jobb svart eftersom alla i byn skulle se det och han skulle genast bli utskämd som en som utnyttjade arbetslöshetskassan för egen vinning.

Vi har förstått att en speciell hantverkare i byn är ganska illa sedd av byborna. Det kom fram att han, för några år sedan när han var arbetslös, passade på att bygga sig ett hus på en tomt han ägde. I Sverige anses det vara positivt om någon som är arbetslös håller sig aktiv genom att renovera sitt hus eller anlägga en ny gräsmatta, bygga sig en båt eller renovera en bil. Här blir man genast klassad som fuskare och en sådan som utnyttjar de gemensamma resurserna i form av arbetslöshetskassa för att göra något som skapar värde för en själv. Tänk så olika man kan se på saker och ting.

Avslutningsvis vill jag av hela mitt hjärta lyckönska Sverige till det fantastiska vädret. Speciellt människor på Västkusten är värda mycket sol efter sex månader av regn och mörker. För att ytterligare glädja kan jag meddela att vi här haft den kallaste och blötaste maj i mannaminne. Vi tycker det är ganska hyfsat ändå, men fransmännen klagar bittert när det regnar två dagar i sträck och temperaturen går under 20 grader. Jag säger som den gamle bonden i min hemby i Värmland sa när det regnat i två månader i sträck på våren: ”Det är bra för potatisen i alla fall”. En vår med rikligt med regn och en het juni-augusti samt lite lagom regn i början av september är vad vinodlarna hoppas på. Vinet har sällan varit så frodigt och fullt av blom som i år så det lovar gott så här långt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej ! Tramsigt det här med att man ska betala skatt till allt och i alla lägen. Varför i hela världen detta ? Ta den arbetssökande i Sverige. Han eller hon är tvingad att ha med arbetsförmedlingen att göra för att få ut pengar för att överleva. Af sköts illa, dåligt organiserat och delvis föråldrat ( skrivet i nov 2008 ). Af hjälper inte inte arbetssökande till praktikplatser. Af registrerar bara och tvingar sökanden till meningslösa, demoraliserande "aktiviteter". Är det detta vi ska utstå för att vi betalar skatt till samhället ? Klaga inte på de arbetssökande. Klaga på regeringen Reinfeldt som hittills inte gör något för att förnya Af. Trots vallöften. Jag har skrivit välformulerade brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin och påtalar Afs brister. Inte ett svar har jag fått. Vem bryr sig överhuvudtaget ? Tänk på dig själv, ingen annan gör det. Jobba svart, om du kan, så att du har något att köpa mat och dryck och betala dina räkningar för. Var inte så menlös och lydig ! Du måste klara dig på något sätt. Myndigheterna gör inte mycket för att hjälpa dig. Och ändå betalar vi så mycket skatt till dem !