google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Försmak på att ”köra” förarlös bil google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 2 september 2017

Försmak på att ”köra” förarlös bil


Vi blev ju utan egen förskyllan tvingade att köpa ny bil. Eftersom vi hade kort tid på oss och därför inte kunde plocka ihop en bil efter eget huvud så fick vi ta en ”från hyllan” och då får man ta det som passar bäst med den utrustning och utseende som finns att tillgå. Det blev en hel del lullull, men framför allt mycket intressanta säkerhetsgrejor på bilen. Vi tog några dagars resa till norra Spanien för att lära oss hur det funkar och det var spännande. Jag har först nu fattat vad det kan handla om när man utvecklar bilar som kan köras utan förare.

Givetvis har vår bil automatbroms som både ser till att man håller avstånd till framförvarande bil och själv stannar om någon skulle rusa ut framför bilen. Lyckligtvis så kan den funktionen inte kopplas bort så det blir ett problem för alla franska förare om anser att man sackar om man är mer än två meter bakom framförvarande bil. Man kan emellertid konstatera att samtliga bilar som körde om oss på motorvägen skar så snävt in framför oss att vår bil larmade om att vi låg för nära framförvarande bil. Ibland har till och med backningskameran larmat eftersom en bil legat alltför nära bakom i köer.

En väldigt speciell funktion är den som ser till att man inte nickar till när man kör utan håller sig i sin fil. På motorväg ger den omedelbart utslag om man glider över en vit linje och dessutom styr bilen mjukt tillbaka i rätt fil. Det känns lite ovant till en början när ratten lever ett eget liv, men det är en verkligt bra funktion. En speciell finess är att man kopplar bort funktionen genom att använda körriktningsvisarna – det lär bli en chock för många bilister som har glömt vad den spaken används till och finner att de inte kan byta fil och köra om på motorvägen utan att blinka.

Jag testade den funktionen även på en vanlig tvåfilig väg med mötande trafik och det var riktigt bekvämt för det hjälper till så man inte vinglar över filerna hur som helst eller sitter och slöar. Där visade det sig emellertid att bilen kände av om man gled över linjen passivt eller styrde över den medvetet. Det var bara när man satt och slöade till som den styrde tillbaka – inte när man med distinkt rattrörelse korsade linjerna för att exempelvis passera en cyklist. Även här förstod bilens dator vad blinkers betyder.

Givetvis finns så enkla saker som att bilens dator läser av skyltarna så man vet vilken hastighet som gäller. Det blir fantastisk bra på vägen mellan Göteborg och Stockholm över Skaraslätten där de ändrar begränsningen med tiokilometersintervall varannan kilometer så man blir helt vilsen och aldrig vet vilken fart som gäller när kamerorna dyker upp. Minskade inkomster till staten där kan man anta.

Så var det lullull. Backnings- och parkeringshjälp med videokameror är bekvämt och bra för den gamle och stele, men jag tror nog att fransmännen skulle bli lite otåliga om man skulle fickparkera med den funktionen – det lär ta lite tid säger de som provat. Automatisk handbroms är jag tveksam till. Jag vill gärna ha något att dra i vid start i backe – men det är väl en vanesak. Likaså är jag inte så förtjust i den numera obligatoriska farthållaren som alla bilar verkar ha. Bilister som ligger i 131 km/timma i min döda vinkel i kilometer efter kilometer när jag kör 130 är irriterande. Som tur är har jag varning för sådana stollar i form av en röd lampa i backspegeln. Jag undrar om den lampan är kopplad till funktionen som gör att jag inte kan korsa linjerna – jag har inte vågat prova.

Jag vill föreslå några innovationer. En skulle vara att en stor röd triangel blinkar bak på vår bil när en annan bilist lägger sig för nära bakom. Bäst vore naturligtvis en automatisk värmesökande missil, men det är väl för mycket att önska.

Bland de dummaste grejorna tycker jag nog luktkapslar som sprider dofter i kupén. Sådana monterar fransmännen in som tillbehör ofta så det finns tydligen ett behov, men så röker fransmännen helst i bilen, men inte hemma, också. En annan fransk finess har systermärket Citroën som på sin modell Cactus har vadderade bilsidor. Vårt första år här i Frankrike fick vi dörrar uppslängda i bilsidorna vid sex tillfällen så det är en behövd finess, men det är som sagt bara Citroën som dragit ut konsekvensen av detta. Numera har vi lärt oss hur man parkerar för att undvika detta eftersom vi inte kan acceptera den franska vanan att ens bil skall ha alla fyra hörnen skadade och sidorna söderrepade.

En grej som vi inte har haft tidigare är att motorn stoppar om man stannar i en kö och sedan startar igen automatiskt som en annan golfbil. Jag blev lite konfunderad när den kopplade ur sig automatiskt en dag. Jag insåg då att den inte fungerar om det är alltför varmt – exempelvis över 30 grader ute. Då prioriteras nämligen klimatanläggningens vilja att hålla ett bra klimat och det funkar ju inte när motorn stannar. Det skulle bli väldigt varm om det vore annorlunda.

En välkommen utrustning är att man kan spela musik från nästan vilka källor som helst utom de traditionella som vi hade i den gamla bilen – dvs. CD och SD-kort – vilket är jobbigt. Spotify off-line går exempelvis utmärkt både med hjälp av USB-porten och Blåtand. Givetvis kan man prata med bilen och be den göra i stort sett vad som helst som dator klarar av om man bara uttalar det korrekt på ett språk som den förstår. Jag kommer osökt att tänka på Youtubevideon när två skottar, på besök i England, blev fast i den röststyrda hissen som inte begrep ett ord av vad de sa. Dialekten här nere i södern har inte heller så mycket likhet med Parisfranska om man säger så.

Något man måste bli van vid är det nyckellösa öppnings- och startsystemet. Till det hör funktioner som gör att man kan öppna bakluckan genom att vifta med foten och öppna och låsa dörrarna genom att bara ta i handtaget på framdörren. Man bör emellertid se till att båda två i bilen har en ”nyckel” i fickan annars kan det gå illa. Om man annars släpper av den som har nyckeln för att själv parkera bilen så finner man att bilen slutar fungera så snart ens partner försvunnit runt hörnet eller gått in på restaurangen. Än värre kan det gå om den ene gömmer väskan med ”nyckeln” i bagageutrymmet. Då kan vem som helst tömma bilen eller åka iväg med den medan man är borta.

Bilen är förresten en Peugeot 3008.

Inga kommentarer: