google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Svenskens syn på utlänningar – om man får tro media google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 9 augusti 2015

Svenskens syn på utlänningar – om man får tro media


Som utlandsboende sedan 8 år och bara på sporadiska besök i Sverige så är min direkta erfarenhet av åsiktsläget i Sverige byggt på andrahandsuppgifter från de stora dagstidningarna, samt radio och TV. Givetvis kan jag även dra vissa slutsatser av utfallet i allmänna val.

Tar man del av nyhetsflödet och framför allt kultursidorna i rikstidningarna så får man emellertid en klar bild av att Sverige idag är ett land där utlänningar inte anses vara särskilt trevliga personer, med några strålande undantag.

Så sent som idag läser jag om de hundratals miljoner som svenska samhället förlorar på utländska turister som inte betalar sina P-böter och kanske inte ens stoppar pengar på automaterna. På samma sätt rör det sig om oerhörda summor som det svenska samhället åderlåts på av bilburna turister som inte förstår att de skall betala trängselavgifter i vissa städer. Att de inte begriper att man måste betala även när man passerar utanför vissa städer är obegripligt. Ändå är denna åderlåtning liten mot de pengar som går förlorade i förseningsavgifter eftersom även de som betalar inte hinner i tid på grund av bankrutinerna och det är svårt att få in dessa tilläggsavgifter i efterhand och de är ju oerhört mycket större än de 12 kronor som det kan ha kostat att passera utanför Göteborg.

I åtminstone Göteborg späs detta profiterande på av dumma turister som inte begriper hur man åker spårvagn och betalar för sig. Det står ju tydligt och klart på ren svenska hur man gör, men å andra sidan är det många infödda göteborgare som inte kan tyda den informationen heller. Dessutom har utlänningarna inga personnummer så man har svårt att bötfälla dom, men då kan man ju alltid brotta ned dom på golvet och handfängsla dom så det löser sig till slut.

På sjön är det lika illa. Utlänningarna slänger sopor och skiter direkt i vattnet så de svenska haven håller på att dö. Även de som inte kommer hit drar sitt strå till stacken genom att vindar och strömmar för deras skit över till våra rena och vackra stränder där vi själva källsorterar varenda ölburk och tom BiB.

Nu är det ju inte bara de utlänningar som dristar sig att besöka Sverige som är till besvär. Nästan varje vecka läser man om hur dom förgiftar maten vi får på våra bord. Det är antibiotika, salmonella eller annat otyg som dom med berått mod blandar i maten. Att dom överlever själva är ett under, men dom är väl vana vid snusket. Dessutom plågar dom djuren regelmässigt på sina gårdar så dom är fulla av stresshormoner när vi får dom på tallriken. Genom detta beteende kan dom konkurrera ut den svenske bonden. Det är således till stor del utlänningarnas fel att den svenska landsbygden håller på att avfolkas trots våra styrandes omsorg om att hela Sverige skall leva.

Även vi svikare som övergett Sverige för ett liv i ett annat land får vår släng av sleven i svenska media. Att flytta till ett land med bättre klimat, bättre sjukvård, respekt för äldre och möjlighet att skaffa sig en hyfsad bostad på sin pension när man passerat 65 är ett oerhört övertramp som placerar oss i samma kategori som  utlänningar. Det underliga är att man ofta klumpar ihop de som suger ut det svenska samhället i en kategori – alla över en kam – vilket innebär att utlänningar upphör att vara individer av någon anledning. Den enda kategorin utlänningar som det sällan klagas på är besökare från Rumänien och Bulgarien annat än från fascistiska rasister på yttersta högerkanten och dom vet man ju vad de går för. I övrigt är det ett elände med de utländska turisterna.

Då är det annat med oss svenskar när vi åker utomlands. Aldrig man ser en svensk som super sig dretafull redan på flygplatsen klockan 6 på morgonen på väg till solen. Väl på plats är svenskar aldrig störiga och alkoholpåverkade utan smälter väl in i landets miljö. En svensk skulle aldrig komma på idén att gå in på varuhus eller restauranger med bar överkropp eller iklädd badkläder eller för den delen gå omkring i staden halvklädd eftersom den sensible svensken vet att detta inte ses med blida ögon i alla länder. Man hälsar givetvis alltid artigt på personalen när man kommer in i butiker eller restauranger och gör detsamma i hissar och ber givetvis om ursäkt om man inkräktar på andras privata sfär eller stöter till eller tränger sig före någon.

Det är en omöjlig tanke för en svensk att mot gällande bestämmelser testa hur fort man kan pressa upp Volvon i på motorvägen och givetvis betalas alla P-avgifter och eventuella bötesbelopp fast man vet att det knappast kommer att drivas in.

Man ser självklart inte svenska barn fara omkring som vettvillingar bland ätande på gourmetrestauranger och tjoa och skrika. Svensken håller sina barn i strama tyglar så de inte skall störa andra. En svensk skulle givetvis aldrig komma på något så töntigt som att hyfsa alla glas vid bordet innan man lämnar restaurangen.

Nu skall jag i rättvisans namn säga att det finns de svenskar som inte uppför sig så väl utomlands, men de är undantag och det kan man ju inte klandra svenskar som grupp för – eller hur? Om det skulle medför några kostnader eller olägenheter för värdländerna så är det inte mer än rätt så som deras medborgare svinar ner och smiter sig när de kommer till Sverige.

Inga kommentarer: