Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 14 september 2013

Att lära sig att släktforska – en trevlig höstsysselsättning

Hösten bryter snart ut även om det fortfarande är sommarvärme. Den andra skörden av fikon är precis mogna så det är bara att gå ut i naturen och hitta de som andra inte hittat. De blå är godast, men de gula är också väldigt fina om de bara är riktigt mogna, Fikon skall vara mycket mjuka och börja spricka lite i skalet – då är dom som bäst. För att hitta sådana måste man nästan ta dem från trädet. Dom är väldigt goda att äta till ost, men man kan grilla dom till ankbröst också, vilket är en njutning. Jag har också plockat blommande vild fänkål och kryddat snaps med. Det blir bra till jul. Någon vidare björnbärsskörd blir det dock inte, eftersom sommaren varit väl torr.

Sedan vi kommit tillbaka från Sverige har vi tagit upp vandrandet. Jag väljer ordet vandring eftersom promenad låter väl enkelt när höjdskillnaderna börjar bli mellan 100 och 200 meter på en 6-kilometers sträcka. Jag har skaffat en gratis App, som är kul att använda. Den heter Runtastic och är riktigt rolig.

Idag tog hösten en halt – det var 27 grader och vindstilla och stranden full av folk och varmt i vattnet. Det blev en promenad i vattenbrynet på så där 6 kilometer och därefter lunch.
Annars har vi haft glädjen att återuppta umgänget med alla vänner efter sommaren. Under sommaren blir det inte mycket man ser av varandra eftersom alla har fullt hus med gäster, som vill uppleva sommaren vid Medelhavet. Nu tar vi igen det och går ut och äter tillsammans på trevliga restauranger eller träffas hemma hos varandra.

En kul grej inför hösten och vintern är att jag blivit tillfrågad om att bidra som släktforskningsbloggare på seniorsajten Mitt Nu. Jag kommer att erbjuda en nybörjarkurs i släktforskning som vem som helst kan följa, endera genom Mitt Nu eller direkt från min blogg Släktforskning för noviser. Vill man träffa andra släktforskare kan man bli medlem i den trevliga Facebookgruppen Släktforskning för noviser där man får hjälp med allehanda forskningsproblem.

Bilden ovan visar ett handmålat släktträd från Genea Murgia

Skicka en kommentar