Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 23 september 2011

Världens mest välsorterade vinbutik

Frankrike är världens största vinproducent fortfarande. En tredjedel av Frankrikes vinareal ligger i Languedoc-Roussillon. Det första vinet som producerades i Frankrike kom från trakterna kring Narbonne, bl.a. Corbieres, mer än 100 år före Kristus. Vinerna från Corbieres är mycket kraftiga och av hög kvalitet numera och kan lagras 10-15 år. Det är främst röda viner man är känd för i hela vinvärlden idag, men vinkännare förvånar sig även över de fruktiga vita och de fantastiska rosevinerna som produceras.

Av absolut toppklass och väldigt prisärda är den nya appelationen Corbieres Boutenac som görs på en majoritet av druvor från mycket gamla stockar av Carignan. Dessa viner förvånar besökaren och är väldigt populära i Holland, USA, Asien och England.

En bra present när man åker till Sverige är just vin, men att frakta vin på RyanAir låter sig inte göras. Nåväl - vi köper ett par lådor på Systembolaget och ger till vänner - trodde vi.

Systembolaget i Göteborg har bara några fåtal franska viner i sortimentet, inga från Languedoc utom ett Corbieres Boutenac för lite under 400 kronor!! Det är La Forge som odlas och produceras i vår by och produceras av Gerard Bertrand och som ingen skulle betala för nere hos oss, eftersom det finns viner från samma tegar som kostar en fjärdedel och är lika bra. I övrigt finns inte ett enda Corbieresvin på "världens mest välsorterade" vinbutik.

Jag talade med en av de anställda och han bara ruskade på huvudet åt sitt företags inköpspolicy.

- Posted using BlogPress from my iPad
Skicka en kommentar