Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 28 november 2007

Sol, värme och marknad i november


Det är en fantastisk dag idag; 16ºC, klar himmel, strålande sol och ingen vind. Vi var på marknaden. Varje onsdag är det marknad i Lezignan Corbières. Hela sta´n är avstängd och där är stånd som säljer kläder, mat, blommor och prylar. Man blir så glad när man går omkring och ser allt detta överflöd av färska varor som bönderna tar in till sta´n. Där finns stånd med en enorm massa olika sorters oliver, torkad frukt, syltad frukt, nötter och mandlar, kryddor, korvar, ostar och grönsaker. Grönsaker och frukt är en speciell upplevelse. Där finns apelsiner, clementiner, paprika, sötpotatis, sallader, mängder av olika tomater, avokados, rödbetor, morötter, selleri, fänkål och allt annat man kan önska sig. Dessutom finns mängder av stånd med kött och fisk. Ostron, räkor, rödspätta, torsk, nilaborre, jättestora pilgrimsmusslor och en massa saker jag inte ens vet vad det är. När man köper fågel kan man välja på pärlhöns, anka, vaktel och naturligtvis kyckling och några till. Kyckling är lantkyckling, tuppkyckling, höna, majskyckling och några fler sorter jag inte ens vet vad de betyder. Hur som helst är det ett överflöd av produkter som inte är så hemskt dyra.

Vi köpte massor av apelsiner för 1 Euro kilot för att pressa till frukost. Dessutom köpte vi mängder av grönsaker, clementiner och fem avocados för en euro så vi kan göra en avocadosoppa till fredag när vi får vänner på middag.

På hemvägen gick vi in en charkuteriaffär där man har fantastiskt kött. Dom berättade att dom köper djuren levande och slaktar på eget slakteri; allt för att kontrollera kvalitén i alla led. Vi köpte bl. a. två skivor bavette som är ett, i svenskt tycke, felskurer kött eftersom det skärs längs med fibrerna. Jag har aldrig kommit underfund med vilken del av oxen det är men det är fantastiskt mört och saftigt. Saftigheten beror nog på att det är felskuret så inte saften rinner ur fibrerna. Man äter det med massor av brynt charlottenlök. Lite likt en svensk biffstek, men mycket mörare än den biffstek jag fick när jag var liten som kom från den slaktade mjölkkon som gått i sin av ålder.

Vi är lite ovana vid årstiderna här. En massa blommor och träd blommar på hösten; ofta samma som blommar på våren hemma. Det känns lite konstigt. Annars uppskattar vi ljuset här på vintern. I Sverige hade det varit mörkt på eftermiddagen när fortfarande solen skiner och det är ljust här. Vi upptäcker att man faktiskt behöver ljus för sina kroppsliga solbatterier! Man blir gladare.
Skicka en kommentar