google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Degenererat IKEA och äventyr i den franska trafiken google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 7 januari 2011

Degenererat IKEA och äventyr i den franska trafiken

Normalt sett är jag en IKEA-fan, men idag var det riktigt uselt; inget att vara stolt över som svensk. Hoppas det inte är en trend utan bara baksmälla efter helgerna.

Varuhuset var väldigt utplockat - mycket av det vi skulle ha var slut eller hade försvunnit från sortimentet. Restaurangen var under all kritik - ingen av paradrätterna fanns och det som fanns var nästan slut eller såg allmänt taskigt ut. Till och med toaletterna var smutsiga, vilket jag hade trott skulle vara otänkbart på IKEA. Ingvar får nog ta sig en titt på IKEA Montpellier så hans imperium inte får dåligt ryckte.

Resan dit gick smidigt, men det är alltid tänkvärt att åka bil i Frankrike. Vi Nordeuropeer är väldigt mycket för "tänk om". Jag tänker på sådana där mesigheter som att det kan komma en bil på ett backkrön, att man kanske skall åka på rätt sida av vägen i skymda kurvor och annat trams som vi nordliga fegisar ägnar oss åt. I Medelhavsländerna bekymrar man sig inte så mycket om sådant - den tiden den sorgen. Det är lite samma mentalitet som grannarna på andra sidan havet i Nordafrika har där allt läggs i Guds händer så man behöver inte bry sig om hur man far fram. Om Gud vill så går det ju bra om Han inte vill så dör man ändå just idag så varför bry sig.

Jag försökte fundera ut varför fransmännen har en så underlig körstil på motorvägarna. Visserligen kör man inte särskilt fort, men ganska speciellt. Min fru tror att dom lär sig tekniken i körskolan, men det köper inte jag. Även om det är en trefilig motorväg så måste man på upp ända i rumpan på den framför även om det finns två lediga filer till vänster att köra om i. Där ligger man en stund "på rulle" som cyklisterna säger, eller "i suget" som Formel 1 förarna uttrycker det. Så - med ett tvärt kast slänger man sig om den som är framför för att omedelbart tvära in framför den man kör om. Resultatet blir att man måste bromsa för att inte bli av med framhörnet på sin bil. Det är precis samma teknik som man använder i Formel 1, inklusive att bromsa sig förbi sin antagonist och på så sätt störa hans motorvarv.

En annan lustighet som man ägnar sig åt är att kryssa över filerna. Tydligen är grundregeln att man alltid skall ligga i högra filen även på flerfiliga motorvägar. Jag inser att detta är en bra regel om det är en del trafik på vägen, men när det som idag är närmast tomt så tycker åtminstone jag att det är ganska OK att ligga i mittenfilen eftersom högerfilen bara har långsamgående trafik och de två vänstra filerna är närmast tomma.

Så anser emellertid inte franmännen att man skall köra. Nej - man lägger sig bakom idioten som har tagit upp mittenfilen och pressar fastän filen till vänster är helt tom. Efter ovanstående Formel 1-mönster fräser man om till vänster, tvärar snabbt in i den högra filen över två filer och närmast tvärnitar för den långsamma lastbil som ligger där. Sedan växlar man ned - vräker sig ut i mittenfilen tills man hittar en annan idiot som ligger fel och gör om samma manöver i en ständig slalomfärd. Givetvis använder man aldrig blinkers vid någon av dessa kursändringar - man är väl ingen mes heller!

Nu tror ni att jag överdriver, men det är väldigt lite. Fråga min fru som blir helt nervös av den här körstilen. Det som förundrar mig är att det skall vara så bra att byta fil hela tiden. Just dessa manövrer är ju dom farligaste, med bilar i döda vinklar och speciellt när man inte har bilar utrustade med blinkers.

Vi är emellertid hemma utan missöden och kan lugna ned oss lite.

Trafikbeteende är ju ett kärt ämne för mig och jag har ondgjort mig både över nordafrikansk trafikfransk parkering och fransk trafik förut.

Även om många klagar på den svenska trafiken så är vi faktiskt jämförelsevis oerhört disciplinerade även om sk. experter som vill bevisa något påstår att vi inte är det.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Om man ligger i mittfilen på den franska motorvägen litet för länge, så kan det visa sig att man ligger riktigt illa till! Även om det inte finns bilar inom synhåll och utan att man är någon som helst trafikrisk... För några år sedan var vi på hemresa från vårt hus i Languedoc och hade kommit ut på motorvägen vid Béziers. En bil kom upp i filen till hö strax bakom oss och låg där en stund. Rätt som det var ökade den farten och körde om oss. Det visade sig vara en polisbil som gjorde tecken åt oss att köra av vid följande avfart. Poliserna meddelade att vi kört för länge och för sakta i mittfilen och ålade oss ett bot på 20 euros!!

Jan Granath sa...

Lite tufft tycker jag, men ni hade väl en utländsk bil. Lite logiskt är det ju också, men vi kör aldrig för sakta så inte ens franska polis kan klaga på att vi hindrar någon.
Mvh
Jan