google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Kommunfest, med mat, dryck och information google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 11 januari 2011

Kommunfest, med mat, dryck och information

Vi har varit på den årliga aperitifen som kommunen bjuder på i januari. Det är en ganska fantastisk upplevelse för en svensk. Kommunens samlingslokal är full av folk och alla som har arbetat på något sätt med kommunens aktiviteter blir omnämnda och får applåder - allt från ordföranden i jaktföreningen till den som hållit i det nya centret för pensionärer.

De stora händelserna under året är färdigställande av en ny reningsanläggning för kommunen samt ett klubbhus för "tredje ålder" eller pensionärer som vi kallar det. Klubbhuset för pensionärer ligger vid torget, i gamla posten, granne med kyrkan. Det är verkligen en fin anläggning. Pensionärsklubben går under namnet Club Rosmarin och dom ordnar mängder av gratisarrangemang under året för de seniora innevånarna.

En representant för cantonen Lezignan berättade om att man bygger en ny gymnasieskola. Den ligger bara några kilometer från Boutenac. Dessutom var man mycket nöjda över att vinerna från Boutenac Corbières på grund av sin kvalitet inte på något sätt påverkats av den ekonomiska krisen utan säljer mycket bra.

Man blir ganska imponerad över vad man lyckas åstadkomma i en kommun med 600 innevånare där kommunalskatten för en normalfamilj är under 10 000 kronor per år. Förra året byggde dom ett nytt mediatek i vår lilla by - imponerande!

Sammankomsten kallas en "aperitif dinatoire" dvs. mängder av de bästa vinerna som sköljs ned av massor av de mest utsökta smårätter som kommer in i en strid ström. Borgmästar'n går själv omkring, dagen till ära med slips, och serverar smårätter och pratar med alla han hinner med. Gamle borgmästaren med fru går omkring och myser utan att behöva känna något ansvar för något. Det trevliga med de här tillställningarna är att man lär känna så många. alla förtroendevalda går omkring och pratar med folk och man blir presenterad för massor av folk man bara sett på gatan förut. Alla är så oerhört positiva och frågar hur man trivs och vill veta allt om hur det går att anpassa sig till att bo i ett nytt land. De flesta tycker det är spännande att vi bor i "la maison des consules" som höll på att gå förlorat innan vi köpte det. Byns historiker vet inte hur han skall lovorda oss för vad vi gjort med denna historiska byggnad.

Nu tror man kanske att sådant här bara händer i småbyar som vår, men så är inte fallet i Frankrike. I Sete, där vi hade vår sommarbostad under många år, har man flera sådana här evenemang per år och det är ändå en stad med drygt 40 000 innevånare. I helgen hade man Trettondagsbal för alla över 60 års ålder med champagne och mat. Alla får inbjudan och så får man anmäla sig. Mellan 700 och 1000 personer hörsammar oftast de här tillställningarna. Allt är utan kostnad.

Det är så annorlunda för oss som svenskar att fransmän har så nära kontakt med sina politiker. I Sverige är ju politikerna närmast rädda för sina väljare, men så är dom ju inte utsedda av medborgarna som här utan fått sina poster som tack för träget arbete i partiet. I Göteborg exempelvis behöver ju en stadsdelspolitiker inte ens bo i den stadsdel dom representerar.

En liten knepighet här nere i södern är att de flesta borgmästare faktiskt tillhör vänstern, oftast är dom kommunister. En annan underlighet är att de välbeställda vinbönderna ofta faktiskt är kommunister och dom är väldigt välbeställda, åtminstone förmögenhetsmässigt, dvs. i form av mark och fastigheter, om än inte i reda pengar. Aude som vi bor i lär statistiskt sett vara det departement där innebyggarna är mest förmögna i Frankrike. Ändå lever de flesta människor väldigt enkelt och kostar knappast på sig annan lyx än en fyrhjulsdriven bil som dom kan komma ut på vinfälten med. Tråkigt nog är Jean-Marie Le Pens parti också förhållandevis starkt bland vanligt folk här nere.

Inga kommentarer: