google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Mat & Dryck google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

Mat & Dryck

 INBAKADE FIKON 
Skär ut rundlar i färdig smördeg tillräckligt stora för att svepa in fikonen i. Det skall bli knyten som är snyggt tilltryckta i toppen. Innan man stänger knytena lägger man i lite pinjenötter. Pensla sedan knytena i äggvita och rulla dom i socker. Grädda i 200 grader tills dom får färg och är krispiga på utsidan. Serveras gärna med vaniljglass.


LÄCKER SUBSTITUT FÖR SMÅLÄNDSKA ISTERBAND
Uppe i Jurabergen gör man en rökt korv som mycket väl kan användas som substitut för isterband. Den heter Morteau och äts oftast till surkål i Frankrike. Vår butik rekommenderar att den skall kokas i 15 min eller mer beroende på storlek och sedan skivas och stekas snabbt. Eftersom den är rökt i minst 48 timmar så undrar jag om man inte bara kan steka den.
Vi åt den kokt och stekt med dillstuvad potatis och lingon - fantastiskt gott. Den är köttigare och fastare än isterband och inte riktigt lika syrlig.