INBAKADE FIKON
Skär ut rundlar i färdig smördeg tillräckligt stora för att svepa in fikonen i. Det skall bli knyten som är snyggt tilltryckta i toppen. Innan man stänger knytena lägger man i lite pinjenötter. Pensla sedan knytena i äggvita och rulla dom i socker. Grädda i 200 grader tills dom får färg och är krispiga på utsidan. Serveras gärna med vaniljglass.
LÄCKER SUBSTITUT FÖR SMÅLÄNDSKA ISTERBAND
Uppe i Jurabergen gör man en rökt korv som mycket väl kan användas som substitut för isterband. Den heter Morteau och äts oftast till surkål i Frankrike. Vår butik rekommenderar att den skall kokas i 15 min eller mer beroende på storlek och sedan skivas och stekas snabbt. Eftersom den är rökt i minst 48 timmar så undrar jag om man inte bara kan steka den.
Vi åt den kokt och stekt med dillstuvad potatis och lingon - fantastiskt gott. Den är köttigare och fastare än isterband och inte riktigt lika syrlig.