CHÂTEAU la VOULTE GASPARETS, Gasparets, Boutenac
Vingården har bara fyra viner - ett vitt, ett rosévin samt två röda. Det mest anmärkningsvärda vinet är deras Romain Pauc som är ett vin med Appelationen AOC, Corbières Boutenac och framställs under mycket stränga regler av vin från 100 år gamla vinstockar. Romain Pauc kan lagras under lång tid och bör inte drickas tidigare än 5 år efter skörden. Årgångarna 2005-2009 är alla av högsta kvalitet.
Rosévinet är mycket fylligt och det vita likaså. Deras enklare röda vin Cuvée Reserve är även det ett vin av hög klass som bör lagras några år innan det är redo för konsumtion.
Jordmånen består av en kalkhaltig jord med stora inslag av stora rundslipade havsstenar. Jordmånen är närmast identisk med den man finner i Château Neuf de Pape.
De ingående druvorna är traditionella Corbièresdruvor med kraftfulla gamla Carignandruvor som det dominerande inslaget. Inblandning av mindre mängder Syrah, Grenach Noir och Mourvèdre ger vinerna dess speciella karaktär.
CAVE COOPERATIVE DE EMBRES ET CASTELMAURE, d'Embres et Castelmaure
I tvillingbyarna Embres et Castelaure ligger den förmodligen bästa cave cooperative i regionen Corbières. De är kända för viner av hög klass, som man normalt bara finner hos mindre enskilda odlare som har full kontroll över alla led i odling och produktion.
Såväl de billigaste vinerna för några euro som det mest prestigefyllda vinet Cuvée No 3 är oerhört välgjorda. Vi hittade en 7 år gammal bortglömd flaska av deras enklaste vin förra året och det hade åldrats på ett fantastiskt fint sätt. Mitt favoritvin är förutom de enklare vinerna deras La Grand Cuvée medan det finaste vinet Cuvée No 3 är i dyraste laget med ett pris nära 20 euro per flaska. Båda vinerna kan lagras 10 år och mer, vilket inte alls är nödvändigt, men man bör nog tåla sig åtminstone fem år efter skörden för att njuta av vinets exceptionella kvalitéer. Man gör också ett vin med namnet La Pompadour som jag inte är förtjust i och som inte åldras på ett, i mitt tycke, trevligt sätt även om tillverkaren inte skulle hålla med om det.
En rolig grej på vingården är att de har en avsmakningsautomat för besökarna. Man får ett vinprovarglas när man kommer och hänvisas sedan till provningsautomaten. Där kan man med en enkel knapptryckning välja vin och avsmakningsmängd. Man kan välja på en liten slurk, en någon större slurk och en mycket riklig slurk som är mer än man normalt vill ha vid en provning. Det är faktiskt ganska bra att på det sättet kan smaka i lugn och ro och diskutera vinerna sinsemellan. All information om vinerna finns också att läsa vid provningsstället. Sedan är det bara att beställa vad man vill ha.
LES CELLIERS d'ORFEE, 53 Avenue de Corbières, Ornaison
Ett annat cooperativ som framställer viner av hög kvalitet är Les Celliers d'Orfée som finns dels i byn Ornaison, dels i byn Ferrals des Corbières. Namnet Orfée kommer från de första stavelserna i de två byarna. Cooperativet har dock medlemmar från samtliga byar inom närområdet och kan därför hämta sina bästa druvor från det område som räknas till Le Terroir Boutenac, vilket är den högsta kvalitet som man kan finna inom appelationen Corbières. De ingående druvorna är oftast Carignan, Syrah och kanske Grenache eller Mourvèdre. Skördeuttaget är lågt och reglerna för odling, hantering och produktion oerhört strikta. De röda vinerna är mycket kraftfulla
Les Celliers d'Orfée har ett mycket stort sortimen av viner i alla prisklasser och man har ständigt några viner som man säljer till specialpriser. De absolut bästa vinerna i mitt tycke är emellertid deras prestigevin Cuvée Sextant samt B de Boutenac. Båda vinerna har beteckningen AOC Terroir de Boutenac och det senare kan man köpa på vissa av Systembolagets butiker. Båda vinerna mår bra av att lagras ca fem år eller mer och får då den fantastiska fyllighet som kännetecknar vinerna från regionen.