google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Favoritrestauranger google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

Favoritrestauranger

DET FINNS GOTT OM BRA RESTAURANGER I SYDFRANKRIKE, MEN OCKSÅ TRÅKIGT NOG NÅGRA MINDRE BRA. JAG HAR DÄRFÖR LAGT UPP EN SÄRSKILD BLOGG MED BARA RESTAURANGTIPS

YPPERSTA GOURMETKLASS (utan ordning)

L'AUBERGE du VIEUX PUITS 5, Av St Victor 11360 Fontjoncouse.
Guide Michelin ***
Den trestjärniga restaurangen L' Auberge du Vieux Puits ligger i den lilla bergsbyn Fontjoncouse som har lite över 100 innevånare. Man når byn via vindlande bergsvägar med underbar natur. Maten lagas av den eminente kocken Gilles Goujon och trots kristider är det svårt att få ett bord ens en vanlig vardag. Man serverar mat såväl vid lunch som vid middagstid. Deras lunchmeny Bienvenue au Pays kostar 60 euro, deras större kvällsmeny 110 och kockens överraskningmeny går på 130 euro.
Det mest sanna man kan säga om att äta på L' Auberge du Vieux Puits är att man får vara med om en matupplevelse som går utöver det man får på alla vanliga gourmetrestauranger vi besökt. Man lyckas lyfta matupplevelsen till en nivå som man knappast får uppleva mer än med någon enstaka rätt vid något enstaka tillfälle på andra bra restauranger. Man upplever det inte bara som en måltid utan mer som en föreställning för sinnena. Den trevliga och avslappnade serveringen och den smakfulla inredningen gör naturligtvis också sitt till.
Om man skall jämföra upplevelsen från besöket för några år sedan då restaurangen hade två stjärnor så tyckte jag nog att maten tidigare mer appelerade till ögat än till gommen och i vissa fall var lite väl skruvad med vissa effektsökerier. Nu har köket, i mitt tycke, mognat och blivit mer en harmoni mellan alla sinnen. Alla rätter är fortfarande mycket vackert presenterade men det som mest slår mig är en balans mellan smaker med ganska många positiva överraskningar.
Det som gjorde oss väldigt positiva var också den opretensiösa presentationen av maten. Man berättade med enkla ord på franska eller engelska vad maten innehöll utan de tillgjorda omskrivningarna och fantasibenämningar som blivit så populärt bland vissa krogar och som bara gör kunden vilsen och osäker. Som exempel serverades en ostronrätt med granering av äkta kaviar från stör. Om det var rysk eller iransk kaviar fick vi inte veta eftersom det helt enkelt kallades för "fiskägg".
På minussidan måste man nämna vinpriserna. I vissa fall har man påslag på 1000 % för att öppna en flaska vin från en lokal vingård. Ett plus är att man kan köpa utvalda viner per glas, som emellertid kostar 10 Euro/glas. Sammanfattningsvis måste man säga att det är ganska unikt att kunna äta en lunch på en trestjärning restaurang med vin och kaffe för ca 850 kronor per person. Hur många krogar i Sverige kan servera mat av yppersta världsklass för det priset - med eller utan stjärnor?Le Parc - 110 chemin des Anglais, 11000 Carcassonne
Guide Michelin *
Le Parc är en av tre restauranger i Carcassonne som har en stjärna i Guide Michelin. Enligt guiden är Franck Putelat aspirant på ytterligare en stjärna inom kort. Han har redan krönt sin karriär med det prestigefyllda Bocuse d'Or 2003.
Restaurangen erbjuder en utsökt lunchmeny baserad på lokala råvaror som förädlats till perfektion. Den meny vi åt var främst baserad på havets frukter som bläckfisk, havssniglar, klippfisk, musslor och tonfisk. Restaurangen har också en omfattande vinlist med lokala viner av hög kvalitet. Priserna på vinerna är rimliga för en restaurang av den här klassen och man kan köpa vin både glasvis och i halvflaskor.


Restaurangen ligger vid foten av den gamla fästningen La Cité i Carcassonne, lätt åtkomlig såväl från motorvägen som från genomfarten. Som de flesta restauranger som begåvats med en stjärna i Guide Michelin kan maten inte beskrivas på ett rättvisande sätt. man kan dock konstatera att det är skillnad mellan en stjärna och tre stjärnor, men den här restaurangen kan säker leva upp till en högre rankning inom kort.
För en restaurang av den här klassen kan man inte anse att en meny med tre rätter (+) för 300 SEK är annat än budgetvänligt och ett totalpris för två för lite drygt 1000 SEK inklusive vin och kaffe med godis är rimligt.
Restaurangen är vackert inredd och terrassen där vi satt är luftig och angenäm. Servicen är avslappnad och kunnig och det finns inte antydan till snobberi från personalens sida.


AUBERGE de la CROISADE - 34 310 Cruzy (Se också)
Restaurangen är vackert belägen intill Canal de Midi och en promenad efter maten utefter kanalen ger en extra upplevelse. Huvudnumren på menyn är fisk, men också kötträtterna är mycket goda. Servicen är vänlig och familjär. Man har ett bra vinutbud till rimliga priser. Deras 7-rätters meny Lo Regal kostar 500 kronor, men flera val finns varav en 3-rätters, som inklusive vin kostar 200 kronor alternativt 140 kronor utan dryck.


CHÉZ SASKIA - Place de l'Eglise, 11 000, Carcassonne (Se också)
Restaurangen hör till det lyxiga Hôtel de la Cité i Catharborgen La Cité i Carcassonne. Den har en intim atmosfär med väggarna fullhängda av fotografier av alla de kända personer som besökt restaurangen genom åren. Där finns mängder av nu levande och döda kändisar och filmstjärnor, samt flera krönta regenter och stadschefer representerade. Maten är utsökt liksom servicen och priserna är rimliga. Deras dyraste 5-rätters menyn kostar 450 kronor och en 2-rätters lunch 160 kronor. Vin som passar till rätterna kan man få för 30 kronor glaset.
Till hotellet hör också Restaurant La Barbacane som har en stjärna i Guide Michelin samt trädgårdsrestaurangen Le Jardin de l'Evêque.

Le PETIT COMPTOIR - 4 Bd Maréchal Joffre, 11 100 Narbonne (Se också)

Den här restaurangen missar man lätt på grund av den oansenliga utsidan. Den lilla matsalen är emellertid smakfullt inredd i Art Decostil. Maten har aldrig någonsin gjort oss besvikna och servicen är både kunnig och trevlig. Vi anser den vara den absolut mest tillförlitliga och bästa gourmetrestaurangen i Narbonne. I anslutning till restaurangen ligger den lilla vinbutiken där man ibland på lunchen kan få sitta och äta om det är ont om plats. Naturligtvis är vinerna av hög kvalitet till rimliga priser. Paradnumret är den utsökta 4-rätters Menu  Sensation för 350 kronor, men två 3-rättersvarianter finns, en för 250 kronor samt en för 150 kronor vid lunchtid.


La Table de Saint-Crescent - 68, Ave. du Général Leclerc, 11 106 Narbonne, Cedex
Guide Michelin *
Narbonnes enda restaurang som har en stjärna i Guide Michelin. Den är inte så helt lätt att hitta där den ligger lite undanskymd på baksidan av Palais du Vin i ett av Narbonnes utkanter intill en trafikrondell och mitt emot sportpalatset.
Den är emellertid väl värd ett besök hos den eminente kocken Lionel Giraud som bjuder på ett kök som har stora inslag av den moderna molekylära gastronomin, men är inte riktigt lika minimalistisk utan har även tagit inspiration av det lokala traditionella köket.
Restaurangen är relativt liten med en smakfull miljö och en familjär atmosfär som undersstryks av den trevliga personalen som välkomnar dig som om du var en gäst och vän.
Restaurangen erbjuder ett antal menyalternativ där man på lunchtid kan få en affärslunch för 25 euro som består av dagens förrätt, dagens huvudrätt samt ost eller dessert, samt ett glas vin som välkomstdrink. Som en parentes kan man nämna att rakt över gatan ligger kedjan Courtepaille som är knuten till Ibiz Hotell. Där serverades ett fantasilöst grillspett på korvskivor och ostkuber för 19 euro som dagens erbjudande samma dag.
För uppmjukning av smaklökarna
När vi besökte restaurangen kunde vi, förutom a la carte välja på tre ytterligare menyer. Vi vald meny Gourmande för 58 euro per person. Anledningen var att där ingick förutom förrätt, huvudrätt, ost och dessert, speciellt utvalda viner, glasvis, till varje rätt. Vinerna var lokala viner av god kvalitet och portionerna generösa. Man kanske skall säga att en fyrarätters meny av den här sorten inte begränsar sig till fyra rätter. Måltiden börjar med de mest utsökta hors d'aeuvre och avslutas med mängder av hemgjort godis som man kan äta till kaffet.

La Table de Fontfroide - Abbaye de Frontfroide, RD 613, 11 100 Narbonne

Abbaye de Frontfroide är en av de mer intressanta sevärdheterna i regionen. Det är ett Benedictinerkloster med anor från 1000-talet. Restaurangen ståtar med att ha serverat måltider till resande sedan 10XX. Det är lätt att missa restaurangen när man besöker klostret eftersom den har ett mycket prosaiskt yttre vilket inte blir bättre av att de annonserar med "Restaurang - Snacks". Vi har alltid trott att de bara serverar snabbmat.
Det enda man kan säga är att man blir förbluffad när man kommer innanför dörrarna. Lokalen är magnifik, maten är mycket god och prisvärd och serveringen familjär och professionell. Man har också den goda vanan att servera de egna vinerna glasvis till menyerna. Glasen är mycket rikligt tilltagna, och man får välja vilka viner man vill till fast glaspris.

Casino Port la Nouvelle - Place Paul Valéry, 11 200 Port la Nouvelle

Restaurangen kan uppvisa en fantastisk utsikt över piren och fyren i Port La Nouvelle. Maten är traditionellt fransk med någon tonvikt på havets läckerheter. Miljön i verandan är trivsam, maten utsökt och serveringen trevlig och kunnig. Man blir förvånad över att här få en välkomponerad trerätters meny för bara några tior mer än man får betala för en enstaka grillrätt 100 meter därifrån utefter strandpromenaden. En promenad på den oerhört breda och oändligt långa plagen efter maten är inget man lider av heller (OBS! Örebrokommentar).

LUNCHRESTAURANGER


En FACE - 27 Cours de la République, 11 100 Narbonne
Det här är en av våra favoriter för lunch i Narbonne. Namnet kommer av att det är en avläggare till den mer kända Restaurant l'Estagnol som ligger mitt emot - En Face - på andra sidan Canal de la Robine
Köket är traditionellt franskt med ett bra urval av rätter. Två rätter till lunch kostar 100 kronor och tre rätter 160 kronor. En liten sallad, som är enorm, kostar 70 kronor. På salladsfronten finns verkliga delikatesser. En favorit är ruccolasallad med balsaminäger, olivolja, torkad skinka, rikligt med parmesan och pinjenötter. Deras café gourmande, som är litet av varje på efterrättsmenyn, med expresso till räcker väl till två, med en extra kopp kaffe till. Man säljer husets vin på flaska, där man betalar för hur mycket man dricker. Flaskan är graderad i Euro med påmålade siffror.DÖDSKALLELISTA

Restaurang Dolce Italia, 72, Rue Droite, Narbonne
Hotel Méditerranée, Port la Nouvelle