google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Internationellt nyårsknytkalas hos oss google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 1 januari 2011

Internationellt nyårsknytkalas hos oss

Büche de Noël
Nyårsknytkalaset hemma hos oss med franska, irländska och amerikanska vänner blev väldigt lyckat. Vi var sammanlagt 11 personer. Tur att vårt gamla bord kan förlängas till 2,60 meter. Det amerikanska bidraget var en clam showder från Boston samt på begäran en traditionell fransk julkaka som heter Bûche de Noël och är en ganska maffig grej som blir lite för mycket för mig. Irländarna bidrog med potatisgratin (vad annars) och deras franska bidrag var champagne. Fransmännen kom med foie gras (vad annars igen) samt kall rostbiff och rökt lax. Själva hade vi fixat svenska räkor, ägghalvor, sikrom och varm rostbiff. Champagne, rött och vitt vin dracks till detta. Hovmästarsås och majonnäs av den hemgjorda sorten serverades också.

Det blev en utmärkt smörgåsbord och vi hade väldigt trevligt. Det blir ganska lustiga samtal eftersom de flesta engelsktalande har en väldigt rudimentär franska, fransmännen förstår med ett undantag mycket lite engelska och svenska skall vi ju inte tala om. Det blir en fråga om bordsplacering så man kan placera dom som kan några ord av den andres språk bredvid varandra. Min fru och jag fick ta hand om den franska ändan av bordet, Speciellt en av de franska damerna som skulle ha blivit väldigt isolerad bland de engelsktalande. På så sätt hade vi väldigt trevlig och när kvällen led försökte alla rådbråka varandras språk och hade väldigt kul.

Vi skulle åka till Château de Cavenac på nyårslunch idag men min fru hade haft en orolig natt. Hon har fått en släng av något som dottern och lille Hjalmar hade över Julen så hon kände inte för att äta en femrätters gigalunch. Jag skämtade med henne och påstod att det var psykosomatiskt för att hon inte skulle missa nyårskonserten från Wien, som hon har sett alla år sedan hon var liten. "Tänk att du kunde genomskåda det så lätt", skämtade hon tillbaka.

Vi får väl se om vi hittar på något skoj i morgon. Det skall bli solsken och lite varmare än idag då det var 12 grader.

Inga kommentarer: