google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Burqaförbud, bättre skolmat och lite annat google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 16 juli 2010

Burqaförbud, bättre skolmat och lite annat

Man kommer att införa en ny lag i Frankrike om matkvalitet på skolor, fängelser och åldringsboenden. Lagen kommer att reglera socker och saltinnehåll i maten samt hur mycket stekt mat som får serveras och hur mycket frukt och grönt som de ätande får i sig. 20 dagars menyer där innehåll i förrätt, huvudrätt och dessert (!!!) noggrant redovisas skall användas som styrmedel. Detta görs i ett land som troligen redan nu har den högsta matkvalitén i Europa.

Det kommer också att bli räfst och rättarting på grund av fiaskot med svininfluensavaccineringen. Endast drygt 5 miljoner personer av 60 miljoner vaccinerade sig i en kampanj som kostade staten 7 miljarder kronor. Kampanjen kom till eftersom den medicinska expertisen inom WHO förutspådde 30 000 dödsfall i Frankrike. Det blev drygt 300, vilket är en fraktion av vad som dör i en vanlig säsongsinfluensa.

I Gävle bränner man halmbockar till Jul. I Frankrike bränner man bilar (företrädesvis andras) vid stora högtider som Nyår och Nationaldagen. Polisen har nu beslutat att antalet brända bilar inte skall offentliggöras eftersom det bara inspirerar en massa idioter. Förra året brände man 500 på Nyår och 1100 på Nationaldagen i hela Frankrike.

Nationalförsamlingen har nu med 335 mot 1 röstat igenom förbud mot burqa - inte bara burqa dock, utan all ansiktsmaskering. Socialister, gröna och kommunister bojkottade valet. Brott mot förbudet ger 1500 kronor i böter och obligatorisk deltagande i medborgarutbildning. Den som tvingar någon annan (make tvingar hustru) att maskera sig kan få upp till 300 000 kronor i böter samt 1 års fängelse.

Sarkozy har meddelat att franska skattetrycket inte skall öka eftersom Frankrike har Europas högsta skatter näst Sverige och han menar det är ohållbart. I Frankrike lockar man inga röster på att lova höja skatten, men det är nog bara i Sverige som det är möjligt.

Så har en fransk bank blivit stämd för att man lovat sina kunder avkastningar på kapital man inte kunnat infria. Spännande att se hur det går!

4 kommentarer:

Anders Åberg sa...

Välskrivet och tankeväckande.

Jan Granath sa...

Tack Anders!

Anonym sa...

Aj F har näst högsta skattetrycket!? Undrar var han drar gränsen till Europa?

Jan Granath sa...

Det är något skumt med det där med skattetryck. Jag börjar tro att man i resten av världen räknar endast statlig inkomstskatt när man talar om skattetryck och så fall ligger Frankrike nästan i paritet med Sverige. Kommunalskatt anses ju inte vara skatt i Frankrike utan ersättning för kommunala tjänster, medan det som tär på våra plånböcker mest i Sverige är ju kommunalskatten som inte ens är progressiv. Dessutom får man ju betala för alla tjänster kommunen levererar därutöver, något som inte är fallet i Frankrike.
När jag berättar om den svenska kommunalskatten tvekar mina franska vänner mellan att betrakta mig som mytoman eller svenska folket som idioter.