google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Det är härligt att vara svensk i Frankrike google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 21 juli 2010

Det är härligt att vara svensk i Frankrike

Vi deklarerade fel förra året - eller rättare sagt vår bankman gjorde det. Nu får man väl ursäkta honom eftersom han gör det gratis åt oss varje år och dessutom skrev "reklamationen" till skatteverket åt oss. Han hade tagit upp för mycket i pension, men vad vi trodde var värre, glömt deklarationsunderlaget för sociala avgifter. Lite fel till vår fördel således och lite till vår nackdel.

Han skickade in reklamationen i början av juni och idag damp det ned en check från skattemyndigheten på en liten nätt summa där man skrev att man hade "glädjen att med nedanstående check rätta till det fel som uppstått i vår skattedebitering". Nog blir man rörd över en så trevlig skatteförvaltning som inte straffar en för slarvig deklaration utan tvärtom är glada åt att få betala tillbaka pengar och så snabbt se´n mitt i sommaren.

Att vara svensk i Frankrike är på många andra sätt trevligt också. Sverige har ett oerhört gott namn här och vårt svenska samhälle framställs som ett mönstersamhälle och våra svenska politiker som dygdemönster. Att man främst använder detta för att reta sina egna politiker får man väl acceptera.

Det är ganska kul att kolla vad fransmännen vet om Sverige. Den mest kända svenska personen alla kategorier är Lisbét Salandör - inte en fransman är okunnig om hennes eskapader. Annars är det det vanliga - IKEA, ABBA, Volvo, Björn Borg, Ingemar Bergman och hans "syster/hustru" Ingrid!!?? och några till. I dagarna får fransmännen lära sig något nytt på IKEA - "Pitt i panna" serveras i restaurangen. Personalen i kundtjänst fick ett svårartat skrattanfall när jag berättade vad dom bjöd på i sin restaurang. Jag borde emellertid vetat bättre och insett att det är ett nytt kulinariskt grepp.

Annars finns det en massa saker som alla har hört om, men ingen vet är svenskt - HM, Electrolux, Securitas och Husqvarna är sådana varumärken. Husqvarna beror på att fransmän är jaktgalna och att de svenska bössorna är i särklass. Många fransmän har lärt sig att Carl von Linné gett blommorna namn, men han var ju fransman. Man känner ju till Alfred Nobel också, men det var ju den där norrmannen som ger fredspris åt alla som inte borde få det eller inte vill ha det.

Något som fullständigt gått fransmännen i gemen förbi är att svenska kungahuset härstammar från Frankrike. Dessutom är det oerhört svårt för en fransman att begripa varför något land i världen skulle vilja välja en utlänning till kung om han så är fransman. När man påpekar att deras egen president faktiskt är av ungersk härstamning skruvar dom besvärat på sig. Man kan läsa en intressant artikel i Sydvenskan från Pau där vår svenske kung har sina rötter.

Nu får vi snart goda vänner från Norge på besök och sedan kommer svenska vänner. Det skall bli kul bara min ischias försvinner så jag blir på bättre humör. Ni kan ju gaska upp mig genom att köpa min släktforskarkurs så ni har något att göra nu när den värsta värmen har gått över.

Tipstack till Laurent och Anita
Bilden är lånad från Aftonbladet

Inga kommentarer: